Deze beurzen zijn verschoven of geannuleerd vanwege de coronavirus-pandemie
Beurzen geannuleerd

Deze beurzen zijn verschoven of geannuleerd vanwege de coronavirus-pandemie

Wereldwijd worden steeds meer beurzen geannuleerd of enkele maanden verschoven vanwege de voortschrijdende verspreiding van het nieuwe coronavirus. Hier een overzicht van internationale vakbeurzen en Nederlandse en Belgische beurzen dat op basis van nieuwe meldingen steeds wordt aangepast. Bekijk in de beursagenda de actuele planning.

Update 2 april

Een aantal beurzen krijgen voor de tweede maal een nieuwe datum.

Zo wordt PromZ.live, de vakbeurs voor promotionele producten en actiemarketing,  nogmaals verplaatst. Een aantal exposanten vond de nieuwe datum eind augustus onhandig gezien vakanties en een branche-event in België. Daarom is met de Kromhouthal in Amsterdam gezocht naar een alternatieve datum. PromZ.live 2020 zal nu plaatsvinden op 23 en 24 september.

Het beurzenduo Pumps & Valves en Maintenance Next in Antwerp Expo gaan ook niet door op 17 en 18 juni. Er komt een herkansing op 7 en 8 oktober. Voor de al eerder verschoven vakbeurzen Sandwich & Snack Show, Parizza en Japan Food Show in Paris Expo Porte de Versailles wordt nu ook juni niet haalbaar geacht. Het beurzentrio staat nu gepland op 20, 21 en 22 september.

Ook enkele van de resterende beurzen in mei en juni wijken nu uit.

The Hair X-perience die gepland stond op 7 en 8 juni 2020 in Evenementenhal Gorinchem wordt verplaatst naar 30 en 31 augustus 2020. De kappersvakbeurs vindt op deze nieuwe datum gelijktijdig plaats met Beauty Days, die eveneens van datum 16 en 17 mei naar eind augustus is verschoven vanwege het coronavirus. Naast de datum is ook de oorspronkelijke locatie van Beauty Days gewijzigd van Hardenberg naar Gorinchem, waardoor beide beurzen op zondag en maandag gelijktijdig plaatsvinden.

Beurs voor recreatieve- en internationale vastgoed investeringen, Second Home Expo, die stond gepland op 16 en 17 mei in Antwerp Expo is een maand opgeschoven. De nieuwe data zijn nu 13 en 14 juni.

De European Mobility Expo in Paris Expo Porte de Versailles wijkt van juni uit naar 15 – 17 december 2020.

Automechanika Dubai, oorspronkelijke gepland van 7 tot en met 9 juni in het Dubai World Trade Centre, heeft als nieuwe data 19 tot en met 21 oktober gekregen.

Update 31 maart

Alhoewel in België de inperkende maatregelen voor evenementen vooralsnog tot 18 april gelden, heeft Easyfairs toch de knoop doorgehakt om haar beurzen in Namur Expo te annuleren. Dat geldt onder meer voor mindervaliden Autonomies, die zou plaatsvinden op 7, 8 en 9 mei 2020. Een nieuwe editie van de beurs is nu gepland op 6, 7 en 8 mei 2021. Zoals eerder zal de relatiebeurs enVIE d’amour van organisator l’AVIQ daarbij aanhaken. Verpakkingsvakbeurs Empack Namur gaat eveneens niet door op 26 mei en keert pas terug op 20 mei 2021.

De IT-vakbeurs Infosecurity.be, Data & Cloud Expo in Brussels Expo is wederom uitgesteld. Organisator Jaarbeurs Utrecht concludeert dat de aangepaste datum van 27 en 28 mei nog te vroeg lijkt te komen en heeft besloten om de beurs te laten doorgaan op 9 en 10 september 2020.

Carrefour International du Bois, de grootste Europese houtvakbeurs, die in mei zou plaatsvinden gaat niet door. De aankomende editie vindt nu plaats van 3 tot en met 5 februari 2021 in Nantes.

De filateliebeurs Hertogpost heeft inmiddels een nieuwe datum gevonden voor haar volgende editie. Hertogpost 2021 zal plaatsvinden van 18 tot en met 20 maart in Brabanthallen ’s Hertogenbosch.

Update 27 maart

Hannover Messe is nu definitief van de kalender in 2020 gehaald.  ’s Werelds grootste industriële vakbeurs was in eerste instantie verplaatst naar juli van dit jaar. Gezien de ontwikkelingen rondom COVID-19 is nu besloten om de 2020-editie te annuleren. De volgende Hannover Messe staat nu voor 12 tot en met 16 april 2021 in de beursagenda.

Messe Frankfurt meldt dat ze haar retailvakbeurs Tendence, die gepland stond van 27 tot en met 30 juni, annuleert. De beursorganisator verwijst inkopers door naar Nordstil in Hamburg Messe als nog enige vakbeurs waar zij hun orders kunnen plaatsen voor voorjaar en zomer 2021. Deze door Messe Frankfurt georganiseerde beurs staat voor 25 – 27 juli op de agenda.

Update 26 maart

Filamanus (gepland 25 april) is van de agenda gehaald. De filateliebeurs keert weer terug in Expo Houten op 24 april 2021. De DvhN Lentefair verschuift naar de zomer. De lifestyle buitenbeurs van het Dagblad van het Noorden staat nu gepland op 22 en 23 augustus in De Tuinen Frederiksoord. Heroes Made in Asia in Evenementenhal Gorinchem heeft een nieuwe datum gekregen. Het event waar fans hun passie voor de Asian pop culture delen staat nu gepland op 15 en 16 augustus.

Materials-Eurofinish-Surface gaat niet door op 3 en 4 juni in NH Conference Centre Koningshof. De volgende editie is nu op 26 en 27 mei 2021. Vision, Robotics & Motion wordt verschoven. De congresbeurs  over de toekomst van mens-robot-samenwerking in de maakindustrie stond gepland op 10 en 11 juni in NH Conference Centre Koningshof. Organisator Mikrocentrum zoekt nog naar een nieuwe datum.

De vakbeurs Support in Jaarbeurs Utrecht wordt verplaatst van 13 – 16 mei naar 21 – 24 oktober 2020. Zorg & ICT, eveneens in Jaarbeurs, wordt dit jaar voor een tweede maal verschoven. Nieuwe data: 27 – 29 oktober.

Het beurzenduo APEX en International Rental Exhibition in MECC Maastricht zijn verplaatst van 9 -11 juni naar 8 -10 september.

Vakbeurs Ruimte & Licht oorspronkelijk gepland op 9 juni gaat niet door. De volgende editie staat nu op 8 juni 2021 in Expo Houten.

Update 24 maart

Het vakbeursduo Renovatie en Monument in Evenementenhal Gorinchem verhuist van 12 -14 mei naar 6 – 8 oktober. Maritime Industry, dat gelijktijdig zou plaatsvinden met beide beurzen in Evenementenhal Gorinchem, is verplaatst naar 13, 14 en 15 oktober 2020.

Vanwege het coronavirus wordt het Navingo Career Event verplaatst naar 27 en 28 oktober 2020 in RAI Amsterdam. Het event valt nu samen met Navingo’s andere evenement: Offshore Energy Exhibition & Conference. De carrièrrebeurs zou oorspronkelijk plaatsvinden op 28 mei in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam.

Voor de vintage klokken- en horlogebeurs De Rikketik, die gepland stond op 26 april in Expo Houten, wordt een nieuwe datum gezocht. De organisatie van de Tong Tong Fair die zou plaatsvinden van 28 mei tot en met 7 juni op het Malieveld in Den Haag onderzoekt de mogelijkheden om de Indische happening te verplaatsen naar september. Voor de grote, internationale poppen-, poppenhuizen- en teddyberenbeurs van Niesje Wolters in Brabanthallen ’s Hertogenbosch wordt een nieuwe datum gezocht. De beurs was al eerder verschoven van 21 en 22 maart naar 30 en 31 mei.

Update 23 maart

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus maakt aan het begin van de avond bekend dat alle bijeenkomsten, ongeacht het aantal deelnemers, worden verboden tot 1 juni. Dat betekent dat de nog resterende Nederlandse beurzen in april en mei, de komende dagen zullen worden geannuleerd of verschoven.

InfraExperience, het nieuwe career event dat gepland stond op 23 april in de RDM Onderzeebootloods, is verplaatst  naar 12 november 2020.

Provada heeft besloten om de vastgoedbeurs van 16-18 juni te verplaatsen naar 3, 4 en 5 november 2020. Met dit vroege besluit wil de beursorganisator standhouders en bezoekers duidelijkheid en ruimte geven om zich te kunnen richten op hetgeen nu en straks nodig is voor de eigen bedrijfsvoering.

Update 20 maart

Design District 2020, het vakevenement voor interieur design in de Van Nelle Fabriek Rotterdam, is geannuleerd. De beurs stond gepland van 3 tot en met 5 juni. GreenTech Amsterdam is uitgesteld van 8 – 10 juni naar 20 -22 oktober. De internationale tuinbouwvakbeurs wordt gehouden in RAI Amsterdam.

De organisatie van de International Amsterdam Motor Show (IAMS) laat weten dat het auto-evenement dit jaar geen doorgang vindt. Het event stond gepland van 9 april tot en met 13 april 2020 in RAI Amsterdam.  Nu gaat IAMS plaatsvinden in het Paasweekend van volgend jaar: 1 tot en met 5 april 2021. Gekochte tickets blijven geldig voor de editie in 2021 of zijn in te leveren voor toegang tot Vredestein Super Car Sunday op 27 september op F1 circuitpark Zandvoort.

De 53ste Mega Platen & CD Beurs gaat op 17, 18 en 19 april niet door in Jaarbeurs Utrecht. Organisator Amsterdam Record Convention onderzoekt samen met Jaarbeurs welke mogelijkheden er zijn om het event op een latere tijdstip of in een andere vorm doorgang te laten vinden.

De vakbeurzen Maintenance en Worksafe in Gorinchem zijn beide verschoven van de derde week van april naar 1 – 3 december. Empack, de vakbeurs voor verpakkingstechnologie in Jaarbeurs Utrecht heeft als nieuwe data 23 tot en met 25 juni.

Texcare International in Messe Frankfurt gaat niet door in juni en is nu voor 24 – 28 oktober op de agenda gezet.

Update 19 maart

Koelnmesse kiest ervoor om tot en met eind juni geen eigen beurzen te laten plaatsvinden. Dat heeft gevolgen voor de volgende evenementen:

  • InsureNXTicgn: de congresbeurs voor de verzekeringsindustrie is geannuleerd. De volgende editie is nu 21 en 22 april 2021.
  • Photokina: de foto-, video- en imaging-beurs , gepland op 27 – 30 mei is geannuleerd. De volgende Photokina staat nu van 18 – 21 mei 2022 op de agenda.
  • The TIRE Cologne: de bandenvakbeurs zou van 9 tot en met 12 juni plaatsvinden en gaat nu naar 18 tot en met 20 mei 2021.
  • PerMediCon: de congresbeurs voor gepersonaliseerde medicijnen gaat niet door op 9 en 10 juni. Een nieuwe datum is nog niet bekend.
  • CCXP Cologne: het popcultuurfestival vindt niet plaats van 26 – 28 juni en keert terug van 25 – 27 juni 2021.

Eerder had Koelnmesse al haar beurzen Art Cologne, h+h cologne en de International Hardware Fair van de beurskalender gehaald.

Update 17 maart

Ook de meeste beurzen in april zijn inmiddels van de kalender gehaald. Geen doorgang vinden: Trouwidee in Gorinchem (oorspronkelijk gepland op 3-4 april), Fashion Days in Amsterdam (3-5 april), IJsselshow in Zwolle (4-5 april), Kinderkleding en Speelgoedbeurs XXL in ’s Hertogenbosch (5 april) en Kerkenbeurs Zuid in Goes.

Beurzen die verschuiven zijn Onderneem’t in Nijkerk (van 2-4 april naar 24-25 september), Exclusive Spring Fair in Kasteel Groeneveld (van 10 -13 april naar 21 – 24 mei), Day1 World of Cars in Jaarbeurs Utrecht (van 11-13 april naar 18 – 20 december), Vakbeurs voor de totale voetverzorging in Expo Houten (van 18 – 19 april naar 20 – 21 juni) en de KunstRAI (van 29 april – 3 mei naar 25-28 juni).

De al eerder afgezegde Kerkenbeurs Noord heeft inmiddels nieuwe beursdata én een nieuwe locatie. Het bleek namelijk niet mogelijk om in de oorspronkelijke locatie Martiniplaza Groningen een datum te vinden voor de zomer. De beurs is nu verplaatst naar 5 en 6 juni in het Fries Congrescentrum Drachten.

Art Brussels zal niet doorgaan van 23 tot en met 26 maart en staat nu in de planning van 25 tot en met 28 juni in Tour & Taxis.

Update 13 maart

Drupa 2020 (16-26 juni, Messe Düsseldorf),  is van de kalender gehaald. De volgende editie van de vierjaarlijkse internationale vakbeurs voor de drukwerk- en printindustrie staat nu van 20 tot en met 30 april 2021 in de beursagenda.

Zorg & ICT gaat niet door op 7 tot en met 9 april. De vakbeurs in Jaarbeurs Utrecht is verschoven naar 16 – 18 juni. Ook de jubileumeditie van Heroes Dutch Comic Con in de Jaarbeurs is verplaatst. Het festijn staat nu gepland op 4 en 5 juli.

De clean-up van de beursagenda voor maart zet zich deze ochtend nog even voort. Alleen Frauensache (14 en 15 maart ) in Messe Kalkar gaat vooralsnog door.

Kerkenbeurs Noord in Martiniplaza Groningen gaat niet door. Editie Zuid op 3 en 4 april in Grote Kerk Goes is nog niet van de beurskalender gehaald. De Kinderkleding en Speelgoedbeurs XXL die gepland stond op 22 maart in de Hilversumse Dudok Arena is geannuleerd, evenals de editie die op 29 maart zou plaatsvinden in Borchland Amsterdam. De eerstvolgende editie is nu de Kinderkleding en Speelgoedbeurs XXL op 4 april in Maaspoort Sport & Events in Den Bosch. Keep Them Rolling in Evenementenhal Gorinchem kan op 22 maart eveneens de deuren niet openen. De militariabeurs staat nu op 27 september geagendeerd.

De Open Scheepvaartdagen in Antwerpen zijn afgelast. De organisatie is er nog niet uit of de beurs verschoven kan worden naar een later tijdstip dit jaar of dat ze het evenement volledig moet afgelasten.

Update 12 maart

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport maakt in een persconferentie samen met Minister-President Mark Rutte bekend dat alle bijeenkomsten met meer dan honderd personen tot en met 31 maart verboden zijn.

Hiswa Amsterdam Boat Show volgt per direct de instructie van de Nederlandse overheid om verdere verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te voorkomen. Volgens het RIVM wordt het risico op besmetting te groot om nog langer verantwoord grote evenementen te laten plaatsvinden. Dit betekent dat de Hiswa Amsterdam Boat Show, die afgelopen woensdag 11 maart werd geopend, voortijdig de deuren sluit.

De Second Home beurs die van 13 tot en met 15 maart zou plaatsvinden in Jaarbeurs Utrecht verschuift naar 2 – 4 oktober. De Dancefair, eveneens in de Jaarbeurs, verhuist naar 31 oktober en 1 november. Verpakkingvakbeurs Empack in Jaarbeurs Utrecht gaat naar 23, 24 en 25 juni.

De Camper Expo gepland op 20 -23 maart in Expo Houten gaat op zoek naar een nieuwe datum. Datzelfde geldt voor de Massage- Complementairvakbeurs die morgen de deuren zou openen in Expo Hoevelaken. De Business Contactdagen Noord die zouden plaatsvinden op 24 en 25 maart in WTC Expo Leeuwarden zijn geannuleerd. Dat geldt ook voor publieksbeurs Vrouw! die morgen open zou gaan in deze locatie.

Transport Compleet in Evenementenhal Hardenberg zal plaatsvinden op 1, 2 en 3 december in plaats van 24 – 26 maart. Nederlands grootste Hengelsportbeurs Visma in Rotterdam Ahoy is geannuleerd en zal dit jaar niet plaatsvinden.

De Independent Hotel Show Amsterdam zal niet plaatsvinden op 17 en 18 maart in RAI Amsterdam. Het business event voor de hotel community is verschoven naar 24 en 25 juni. Het Amsterdam Coffee Festival dat morgen de deuren zou open in Westergas gaat niet door. De organisatie verwacht op korte termijn met nieuwe data in 2020 te komen. De ZieZo-beurs 2020 van 13 en 14 maart in het Beatrixgebouw in Utrecht gaat niet door. Dit volgens de richtlijnen voor evenementen vanuit de overheid en het RIVM waarbij de risico’s hoger in worden geschat bij de doelgroep van deze beurs voor iedereen met een visuele beperking.

De filateliebeurs Hertogpost gaat definitief niet door op 19, 20 en 21 maart in de Brabanthallen.

Bois & Habitat in Namur Expo communiceert als nieuwe beursdata 26 tot en met 29 juni. De Belgische houtvakbeurs stond oorspronkelijk gepland op 20 – 23 maart. Het vakevent voor industriële vloeistof- en gastechnologieën Pumps & Valves en zusterbeurs Maintenance Next in Antwerp Expo gaan niet door en verschuiven naar 17 en 18 juni.

Update 11 maart

Editie 2020 van Intertraffic is geannuleerd.  De internationale vakbeurs voor vervoerstechnologie keert van 23 tot en met 26 maart 2021 terug in RAI Amsterdam. Building Holland dat gepland stond op 24, 25 en 26 maart 2020 in RAI Amsterdam wordt verplaatst naar de laatste week van oktober vanwege het coronavirus. Ook de organisatoren van de Plastics Recycling Show Europe (PRSE) hebben uitstel aangekondigd van hun beurs die op 25 en 26 maart zou plaatsvinden in RAI Amsterdam, in het licht van het zich ontwikkelende nieuwe coronavirus (Covid-19) situatie. Het wachten is nog op een nieuwe datum.

In nauw overleg met de stad Maastricht, de gezondheidsautoriteiten en MECC Maastricht heeft TEFAF besloten de beurs in te korten en tegen het einde van de dag, 11 maart 2020 om 19.00 uur de deuren te sluiten. Er is onder rekening gehouden met de groeiende bezorgdheid onder exposanten, bezoekers en personeel en de steeds groter wordende problemen betreffende reizen en vervoer. Eerder op de dag meldde de organisator dat een kunsthandelaar positief was getest op coronavirus. De beurs zou oorspronkelijk duren tot en met 14 maart.

Art Breda meldt ook uitstel van haar kunstbeurs die in april stond gepland. De nieuwe beursdata zijn 5 tot en met 13 september in Evenementenhal Breepark.

ERIC 2020, het multidisciplinair vakevenement voor veiligheidsprofessionals dat op 22 en 23 april zou plaatsvinden op Vliegveld Twenthe in Enschede, is geannuleerd. De volgende editie staat nu gepland op 21 en 22 april 2021.

Update 10 maart

Dutch Poultry Expo die gepland stond op 17 en 18 maart 2020 in Evenementenhal Hardenberg, wordt verplaatst naar 9 en 10 juni. In Evenementenhal Gorinchem zijn Aqua Nederland Vakbeurs en de RioleringsVakdagen uitgesteld naar 16, 17 en 18 juni. De beurzen stonden gepland op 17 tot en met 19 maart.

Beauty Trade Special vindt niet plaats van 4 – 6 april in Jaarbeurs Utrecht. Beursorganisator Marketing Generation communiceert als nieuwe data 19, 20 en 21 september.

In Noord-Brabant zijn per direct alle evenementen met meer dan duizend bezoekers verboden voor de komende zeven dagen. Organisatoren van kleinere evenementen krijgen het advies om hun bijeenkomsten te cancelen. De grote, internationale poppen-, poppenhuizen- en teddyberenbeurs van Niesje Wolters in Brabanthallen ’s Hertogenbosch wordt verschoven van 21 en 22 maart naar 30 en 31 mei. De organisatoren van filateliebeurs Hertogpost melden dat zij in de middag van 11 maart een beslissing zullen nemen over het al dan niet doorgaan van het evenement op 19, 20 en 21 maart.

De Belgische regering adviseert om indoor evenementen met meer dan duizend aanwezigen te annuleren.

Organisator The Fair Experts van Techni-Mat maakt daarna bekend dat de vakbeurs voor bouw en infrastructuur, gehouden in Kortrijk Xpo, verschuift van 25 en 26 maart naar 7 en 8 oktober.  Diversified Communications volgt met haar vakbeurs Seafood Expo Global in Brussels Expo. De Amerikaanse beursorganisator had afgelopen weekend al aangekondigd om op deze dinsdag de knoop door te hakken. Een alternatieve datum is nog niet bekend gemaakt.

Estetika, de beauty-beurs voor professionals in Brussels Expo, is verschoven naar 9, 10 en 11 mei. Laborama, de vakbeurs voor laboratoriumprofessionals, heeft eveneens nieuwe beursdata; om precies te zijn 11 en 12 juni in Brussels Expo. De Brusselse fine art fair Eurantica gaat naar 4 tot en met 7 juni. De eveneens in Brussels Expo gehouden AutoTechnica, vakbeurs voor autoprofessionals in de Benelux, heeft als nieuwe beursdata 4 tot en met 7 oktober.

De oorspronkelijk op 18 maart geplande vakbeurs voor promotionele producten Haptica live in World Conference Center Bonn (WCCB) is naar 18 juni verschoven.

Informa, ’s werelds grootste beurzenbedrijf, heeft bijna 130 evenementen met een omzet van meer dan 460 miljoen euro uitgesteld of geannuleerd vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Informa heeft ongeveer 45 grote en 70 kleinere evenementen opnieuw gepland. Dertien events zijn geannuleerd. Beurzen die zijn verplaatst, zijn onder andere The Homebuilding and Renovating Show, The Photography Show, Natural Products Expo en HotelEx.

Update 9 maart

Kingpins Amsterdam, de denim vakbeurs die zou plaatsvinden op 22 en 23 april in Sugar City Events, is geannuleerd. Eerder al annuleerde beursorganisator Olah de editie in Hong Kong die stond gepland op 13 en 14 mei.

Volgende editie We Are Real Estate zal plaatsvinden in 2021. Dit heeft organisator The Fair Experts besloten omdat vorige week Reed MIDEM haar beurs MIPIM, gepland van 10 tot 13 maart in Cannes, uitstelde naar 2 tot 5 juni vanwege het Coronavirus. De Belgische vakbeurs was al gepland op 27 en 28 mei 2020 in Brussels Expo, de week voor de nieuwe data van de Franse beurs. Het zou dan ook niet van rationeel inzicht getuigen om twee belangrijke topontmoetingen uit de vastgoedsector op enkele dagen van elkaar te laten doorgaan, stelt The Fair Experts. De tweede editie van We Are Real Estate zal daarom pas in mei 2021 plaatsvinden. Gecontacteerde exposanten hebben volgens de organisator aangegeven  mee te willen stappen in deze beslissing en hun deelname door te trekken naar de volgende editie.

Stone+tec, gepland op 17 – 20 juni in Nürnberg Messen, is geannuleerd. De volgende editie van de tweejaarlijkse vakbeurs voor natuursteen en steentechnologie zal medio mei/juni 2021 plaatsvinden.

Update 7 maart

Als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus in België heeft beursorganisator Jaarbeurs besloten de IT-vakbeurs Infosecurity.be, Data & Cloud Expo die op 18 en 19 maart 2020 zou plaatsvinden in Brussels Expo uit te stellen naar 27 en 28 mei 2020.

Update 6 maart

MaterialDistrict Rotterdam 2020 is verplaatst naar 23 – 25 juni 2020, zo laat de organisator aan het begin van de avond weten. Dit is besloten in nauw overleg met de  exposanten en betrokken eventpartners. Aanleiding om het inspiratie-evenement voor de  (interieur)architect te verplaatsen, zijn de voorzorgsmaatregelen die steeds meer organisaties nemen vanwege het coronavirus. “Wij zien een groeiende trend dat organisaties hun medewerkers verbieden evenementen bij te wonen vanwege het coronavirus. Hierdoor kunnen wij onze exposanten en bezoekers niet meer de kwaliteit en ervaring garanderen die ze van ons gewend zijn”, aldus Jeroen van Oostveen, directeur van MaterialDistrict.

Reed Exhibitions stelt Aircraft Interiors Expo (AIX), World Travel Catering & Onboard Services Expo (WTCE) en Passenger Experience Conference (PEC)uit, die van 30 maart tot en met 2 april zouden plaatsvinden in Hamburg Messe. Reden: de escalatie van COVID-19 in Europa. Samen met de Hamburgse beurslocatie kijkt de beursorganisator nu naar een nieuwe datum in het najaar.

Update 5 maart

Didacta – de onderwijsbeurs die zou plaatsvinden van 24 tot en met 28 maart in Stuttgart – gaat niet door.  De beursorganisator buigt zich nog over een alternatieve datum. Logistiekbeurs LogiMAT, die eveneens zou plaatsvinden in Messe Stuttgart, is vijf dagen voor de opening geannuleerd op aanwijzing van het regionale kantoor voorvolksgezondheid. De vakbeurs van beursorganisator EuroExpo Messe- und Kongress slaat een editie over en keert van 9 – 11 maart 2021 weer terug in Messe Stuttgart.

Nu ook een doorgeschoven beurs in België. Kortrijk Xpo maakt bekend dat haar vakbeurs voor fijne en verse voeding Tavola 2020 naar 13 tot en met 15 september gaat. De beurs zou oorspronkelijk op 15 maart de deuren openen.

Het beurstrio FESPA Global Print Expo 2020, de European Sign Expo 2020 en Sports Wear Pro 2020 in Madrid wordt eveneens uitgesteld. Voor de internationale printvakbeurs die zou plaatsvinden van 24 tot en met 27 maart in Ifema Madrid is nog geen nieuwe datum bepaald.

World Workplace Europe, dat zou plaatsvinden van 18 tot en met 20 maart in de Kromhouthal in Amsterdam, is uitgesteld. De nieuwe datum is nog onbekend.

Update 4 maart

Koelnmesse heeft besloten om de internationale vakbeurs voor handarbeid en hobby, h+h cologne 2020 (gepland op 20 – 22 maart), te annuleren. De volgende editie van h+h staat gepland op 26 tot en met 28 maart 2021 in Koelnmesse.

Onder het motto beter laat dan nooit meldt Deutsche Messe het verzetten van haar industriële vakbeurs Hannover Messe. De nieuwe datum is 13 tot en met 17 juli 2020.

Messe Frankfurt heeft Prolight + Sound nieuwe beursdata gegeven. De internationale vakbeurs voor entertainmenttechnologie staat nu gepland op 26 tot en met 29 mei. De Musikmesse in Frankfurt is eveneens uitgesteld naar een nog niet nader bepaalde datum. Het bijbehorende Musikmesse Festival gaat wel door van 31 maart tot en met 4 april.

Ook in Engeland treft het coronavirus de beurzenbranche. Reed Exhibitions kondigt aan dat de London Book Fair 2020, die gepland stond van 10 tot en met 12 maart in Olympia wordt geannuleerd en pas weer in 2021 terugkeert.

Technishow is de eerste Nederlandse beurs die wordt verschoven vanwege de uitbraak van het coronavirus. Volgens de organisatie heeft een toenemend aantal exposanten laten weten niet te kunnen deelnemen omdat zij deel uitmaken van een internationale organisatie of vanuit individueel overwegingen. De technische vakbeurs stond gepland op 17 tot en met 20 maart in Jaarbeurs in Utrecht. De nieuwe datum is 1 tot en met 4 september 2020. Het uitstel geldt ook voor parallelbeurs ESEF Maakindustrie.

Update 3 maart

Enforce Tag, de internationale vakbeurs voor beheerinstrumenten en operationele middelen voor autoriteiten met beveiligingstaken in Nürnberg Messe, heeft als nieuwe datum 1 en 2 september 2020. De beurs stond oorspronkelijk gepland op 4 en 5 maart. Hamburg Messe und Congress verschuift haar gastro-hotellerie vakbeurs Internorga 2020. De organisatie verwacht de gemiste editie in te halen in de zomer van dit jaar.

De Oman Petroleum & Energy Show (OPES) is verschoven naar september. Tegen het licht van de toenemende problemen rondom internationaal reizen heeft beursorganisator Omanexpo besloten om de beurs die gepland stond op 9 tot en met 10 maart te verhuizen naar 14 tot en met 16 september.  OPES 2020 vindt plaats in het Oman Convention & Exhibition Centre.

Na ‘moederbeurs’ ITB Berlin is nu ook ITB India geannuleerd vanwege de onzekerheid rondom het Covid-19 virus. De eerste editie van de beurs stond gepland  voor 15 tot en met 17 april in het Bombay Exhibition Centre. De beurs wordt georganiseerd door de Indo-Duitse Kamer van Koophandel en het dochterbedrijf in Singapore van Messe Berlin. De première van ITB India staat nu gepland op 7 tot en met 9 april 2021.

Update 2 maart

De Salon International de l’Agriculture die plaatsvond in Paris Expo – Porte de Versailles is op zaterdagavond 29 maart voortijdig beëindigd, nadat de Franse regering diezelfde dag alle evenementen met meer dan 5.000 bezoekers heeft verboden. De agrarische publieksbeurs opende op 22 februari de deuren en zou oorspronkelijk tot 1 maart duren.

De verordening van de Franse centrale overheid heeft geleid tot een groot aantal annuleringen en voorgenomen verschuivingen van vak- en publieksbeurzen.

Zo zal de internationale boekenvakbeurs Livre Paris (gepland op 19 – 21 maart) dit jaar geen doorgang vinden. Andere geannuleerde beurzen in Parijs zijn onder meer wandelbeurs Salon Destinations en toerismebeurs Salon Mondial du Tourisme. Bouwbeurs Batir in Nice, de brede vakbeurs Foire Internationale de Nice en de Europese beurs voor hedendaagse kunst Art up! in Lille zijn voor dit jaar eveneens uit de agenda geschrapt.

De lijst met beurzen waarvan de organisatoren denken dat die op een later tijdstip dit jaar nog kunnen plaatsvinden is aanmerkelijk langer en omvat onder meer Passenger Terminal EXPO, PharmagoraPlus, Salon Mondial Body Fitness, Le Salon des Achats et de l’Environnement de Travail, Workspace Expo en SITL, de internationale week voor transport en logistiek; allen in Parijs.

Midest, de internationale vakbeurs voor subcontracting in de industrie, opent niet de deuren op 31 maart en staat nu gepland van 23 – 26 juni in Paris Nord Villepinte Exhibition Centre. Het beurzentrio Sandwich & Snack Show, Parizza en Japan Food Show in Paris Expo Porte de Versailles is verschoven van eind maart naar 7 tot en met 9 juni.

De internationaal toonaangevende vastgoedbeurs MIPIM in Cannes is verschoven van 10 tot en met 13 maart  naar 2 tot en met 5 juni 2020.

Update 29 februari

Messe Düsseldorf is er uit wat betreft haar eigen internationale vakbeurzen.  Beauty, Top Hair, Energy Storage Europe, ProWein en Wire & Tube worden allemaal uitgesteld.  Het Duitse beurshuis heeft nog steeds de intentie om Interpack (mei) en Drupa (juni) op de geplande data door te laten gaan.

De Leipziger Buchmesse die zou plaatsvinden van 12 tot en met 15 maart is geannuleerd.

Update 28 februari

Even over half zeven ’s avonds hebben de Duitse ministeries van volksgezondheid en economische zaken bepaalt dat ITB Berlin 2020 geen doorgang kan vinden. De internationale travelbeurs zou op 4 maart de deuren openen. Beursorganisator Messe Berlin stelt dat ze niet kon voldoen aan de eisen die door de vertegenwoordigers van het Berlijnse district Charlottenburg-Wilmersdorf werden gestelt. Zo moest elke deelnemer aan ITB Berlin kunnen aantonen niet in een risico-gebied voor coronavirus te zijn geweest.

Messe Nürnberg gaat haar beursduo Fensterbau Frontale en Holz-Handwerk dat zou plaatsvinden van 18 tot en met 21 maart verschuiven naar een nog niet nader bekende datum in 2020. Ook Fibo, de internationale vakbeurs voor fitness, wellness en gezondheid, van Reed Exhibitions in KoelnMesse wordt verschoven naar het najaar.

De VDW (Vereniging van Duitse Werktuigfabrikanten) maakt bekend dat haar beurs Metav 2020, die van 10 tot 13 maart in Düsseldorf zou plaatsvinden, is uitgesteld. In samenwerking met Messe Düsseldorf zal voor het evenement een nieuwe datum in de nabije toekomst worden gezocht.

Tegen de achtergrond van het uitstel van Metav en de nog niet te voorziene situatie met betrekking tot het coronavirus in Düsseldorf en deelstaat Nord Rein Westfalen, zal Messe Düsseldorf de situatie opnieuw evalueren voor de komende eigen evenementen in het expositiecentrum. Dit betreft de vakbeurzen Beauty, Top Hair, Energy Storage Europe, ProWein en Wire & Tube.

De organisatie van de Geneva International Motor Show maakt bekend dat de autobeurs die op 5 maart de deuren zou openen wordt geannuleerd. Dit is het gevolg van een beslissing van de Federale Raad die op 28 februari bepaalde dat geen evenementen met meer dan 1.000 mensen mogen plaatsvinden tot 15 maart 2020.

Update 27 februari

Messe Frankfurt heeft een ruimte gevonden in haar najaarskalender voor Light + Building die in maart niet doorgaat. De nieuwe beursdagen voor editie 2020 zijn 27 september tot en met 2 oktober. Ook de Eisenwarenmesse in Keulen heeft een nieuwe datum. De tweejaarlijkse vakbeurs voor bouwgereedschap en bevestigings- en verbindingstechnieken staat nu gepland op 21 tot 24 februari 2021 in Koelnmesse.

Update 26 februari

JEC World, de internationale vakbeurs rondom composieten die gepland stond op 3 tot en met 5 maart in Paris Nord-Villepente, is verschoven naar 12 tot en met 14 mei.

De komende editie van de vakbeurs Dental Expo, gepland op 19, 20 en 21 maart 2020 in RAI Amsterdam, wordt verplaatst naar een later moment vanwege het coronavirus. “In samenspraak met brancheverenigingen, exposanten en partners hebben wij besloten Dental Expo op een later moment dit jaar plaats te laten vinden. Wij vinden het op dit moment maatschappelijk niet verantwoord om een beurs in de medische branche doorgang te laten vinden. Een samenscholing van dit formaat vergroot het risico van verspreiding in deze specifieke branche”, zegt Mathilde Koniuszek, Event Manager van Dental Expo.

Update 25 februari

Enkele organisatoren van internationale vakbeurzen in Duitsland melden dat hun vakbeurs niet op de geplande datum doorgaat. De Eisenwarenmesse in Keulen die op 1 maart van start zou gaan krijgt een nieuwe datum in 2021 en Light + Building in Messe Frankfurt wordt verschoven van maart naar september van dit jaar. IWA OutdoorClassics in Nürnberg Messe gaat eveneens niet door op de oorspronkelijke datum. Of het gaat om uit- of afstel is niet bekend gemaakt.

De internationale meubelvakbeurs Salone del Mobile in Milaan is twee maanden verschoven. Eerder maakte de organisator van de internationale brillenvakbeurs MIDO in Milaan al bekend dat de beurs die gepland stond van 29 februari tot en met 2 maart verschoven wordt naar mei/juni van dit jaar. De internationale cosmeticavakbeurs Cosmoprof in Bologna is verschoven van maart naar juni. In totaal zijn er tot nu toe een zestigtal beurzen in Italië gemeld die geen doorgang vinden op de geplande datum. Het merendeel is twee tot vier maanden verschoven.

Mobile World Congress

De annulering van Europese vakbeurzen werd in januari in gang gezet toen de organisator van Mobile World Congress in Barcelona bekend maakte dat de congresbeurs dit jaar geen doorgang vindt.

In China, waar de uitbraak van het nieuwe coronavirus Covid-19 begon, werden al eerder een aantal toonaangevende beurzen geannuleerd of verschoven. Eind februari stond in China de teller op 128 beurzen die tot nader order zijn uitgesteld.

Beurzen geannuleerd of verschoven

Hier onder vind je een overzicht van een aantal grote internationale beurzen die geen doorgang vinden vanwege de coranavirus-dreiging. Een uitgebreid overzicht dat continu wordt geactualiseerd is te vinden op de website van Expodatabase.

Beurs Locatie Oorspronkelijke planning Nieuwe planning
We are real estate Brussels Expo 27/05-28/05 26/05/2021-27/05/2021
Hong Kong Lighting Fair Hong Kong Convention and Exhibition Centre 23/04-27/04 25/07-28/07
Beijing Auto Show China International Exhibition Center Beijing 21/04-30/04 onbekend
Salone del Mobile FieraMilano 21/04-26/04 16/06-21/06
Hannover Messe Hannover Messe 20/04-24/04 13/07-17/07
Wire & Tube Messe Düsseldorf 30/03-03/04 07/12-11/12
Shanghai Fashion Week Shanghai 26/03-02/04 onbekend
FESPA Global Print Expo Ifema Madrid 24/03-27/03 onbekend
Infosecurity.be Brussels Expo 18/03-19/03 27/05-28/05
Technishow & ESEF maakindustrie Jaarbeurs 17/03-20/03 01/09-04/09
MaterialDistrict Rotterdam Rotterdam Ahoy 17/03-19/03 23/06-25/06
Tavola Kortrijk Xpo 15/03-17/03 13/09-15/09
ProWein Messe Düsseldorf 15/03-17/03 onbekend
Cosmoprof Worldwide Bologna BolognaFiere 12/03-15/03 11/06-14/06
Metav Messe Düsseldorf 10/03-13/03 onbekend
Energy Storage Europe Messe Düsseldorf 10/03-12/03 onbekend
London Book Fair Olympia London 10/03-12/03 09/03/2021-11/03/2021
Light + Building Messe Frankfurt 08/03-13/03 27/09-02/10
Top Hair Messe Düsseldorf 07/03-08/03 onbekend
IWA OutdoorClassics Nürnberg Messe 06/03-09/03 onbekend
Geneva International Motor Show Palexpo 05/03-15/03 onbekend
ITB Berlin Messe Berlin 04/03-08/03 onbekend
JEC World Paris-Nord Villepente 03/03-05/03 12/05-14/05
Internationale Eisenwarenmesse Koelnmesse 01/03-04/03 21/02/2021-24/02/2021
Mobile World Congress Fira Gran Via Barcelona 24/02-27/02 feb-21

 

Informatiepagina CLC-Vecta

Branchevereniging CLC-Vecta is een informatiepagina gestart om bedrijven in de beursindustrie te voorzien van feitelijke informatie over de gevolgen van het coronavirus en daar waar mogelijk te ondersteunen bij het nemen van eventuele maatregelen.