Live Industry Dashboard

‘Zoom-vermoeidheid' nu wetenschappelijk bewezen

Vermoeide persoon achter laptop

Videoconferenties, virtuele vergaderingen en events veroorzaken ‘Zoom-vermoeidheid. Het vermoeden was er al, maar het blijkt nu ook uit wetenschappelijk onderzoek van de Technische Universiteit Graz.

Met behulp van EEG- en ECG-gegevens hebben onderzoekers van de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen van de Oostenrijkse universiteit aangetoond dat videoconferenties en online bijeenkomsten tot meer vermoeidheid leiden dan face-to-face ontmoetingen.

Deze vorm van vermoeidheid als gevolg van (te) lange virtuele communicatie bleek eerder alleen uit enquêtes en zelfevaluaties van gebruikers. 

Technostress in Organisations

In het project 'Technostress in Organisations', dat werd gefinancierd door het Oostenrijkse wetenschapsfonds FWF, voerden de onderzoekers een neurowetenschappelijke studie uit met studenten die zowel online colleges als lessen in de traditionele collegezaal volgden. Deze twee manieren werden vervolgens met elkaar vergeleken.

Het onderzoeksteam gebruikte zowel elektro-encefalografie (EEG) en elektrocardiografie (ECG) als vragenlijsten. Zo konden ze objectieve fysiologische parameters en subjectieve percepties vastleggen. De videoconferentie gebaseerd op een college van 50 minuten bleek deelnemers aan het onderzoek significant meer te vermoeien dan een college van dezelfde lengte in de traditionele collegezaal.

Scientific Reports

Het onderzoek is gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Scientific Reports. ‘Een beter begrip van vermoeidheid door videoconferenties is belangrijk, omdat dit fenomeen een verstrekkende invloed heeft op het welzijn van individuen, interpersoonlijke relaties en organisatorische communicatie," zegt hoofdonderzoeker René Riedl.


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief