Zorgtotaal | Expovisie

Zorgtotaal

Vier van de tien bezoekers van Zorgtotaal heeft de beurs met concrete investeringsplannen verlaten. Eenderde van de bezoekers neemt zelf investeringsbeslissingen en 29 procent heeft hierin nog een adviserende stem. Exposanten hebben veel nieuwe contacten gelegd. Bezoekers waardeerden de beurs met een 7.0. Zorgtotaal is de grootste vakbeurs binnen de Benelux voor de intramurale- en thuiszorg. De beurs, die 200 deelnemers telde, werd van 18 tot en met 20 maart gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.Vier van de tien bezoekers van Zorgtotaal heeft de beurs met concrete investeringsplannen verlaten. Eenderde van de bezoekers neemt zelf investeringsbeslissingen en 29 procent heeft hierin nog een adviserende stem. Exposanten hebben veel nieuwe contacten gelegd. Bezoekers waardeerden de beurs met een 7.0. Zorgtotaal is de grootste vakbeurs binnen de Benelux voor de intramurale- en thuiszorg. De beurs, die 200 deelnemers telde, werd van 18 tot en met 20 maart gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.

Projectmanager Olav Masseling kijkt meer dan tevreden terug op de vakbeurs. “Bezoekers hebben kennis gemaakt met de allernieuwste ontwikkelingen. Ze gaven na afloop aan dat het expositieprogramma hun verwachtingen heeft overtroffen. Exposanten op hun beurt hebben veel nieuwe contacten gelegd met beslissers. Hieruit zijn veel vervolgafspraken voortgekomen. Deze score is een direct gevolg van ons nieuwe uitnodigingsbeleid. De crisis is Zorgtotaal in ieder geval voorbij gegaan. We hebben vier procent meer bezoekers ontvangen dan in 2007. De zorg maakt zich op om te investeren.” Zorgtotaal is bezocht door 21.032 professionals.

Sterke vernieuwing
Het nieuwe uitnodigingsbeleid van beursorganisator VNU Exhibitions Europe heeft geleid tot een sterke vernieuwing van het bezoek. Voor 43 procent was het de eerste kennismaking met Zorgtotaal. De exposanten zijn goed te spreken over het aantal en de kwaliteit van de bezoekers. “Wij zien op Zorgtotaal veel beslissers uit de zorgsector”, legt Marjolein de Grunt, marketing communicatie manager bij Holland Food Service uit. “De beurs is natuurlijk pas écht geslaagd als we er nieuwe klanten aan overhouden, maar we hebben al diverse goede gesprekken gevoerd en er zijn veel badges gescand.”

Ook Bas Jongenelen, Accountmanager van Dörr Kampen is positief gestemd. “Voorafgaand aan de beurs hebben we alle klanten en prospects uitgenodigd en daar wordt goed op gereageerd. We hebben al flink wat kwalitatief goede contacten gelegd. Wat ons betreft is het niveau van de bezoekers prima.” Gezamenlijk beoordeelden de exposanten de beurs met een 6,9. Iets hoger dan in 2007 toen de beurs een 6,7 kreeg van de deelnemers. De tevredenheid van de exposanten is ook zichtbaar in het aantal standreserveringen voor Zorgtotaal 2011. Dit jaar konden deelnemers voor het eerst tijdens de beurs al een plek reserveren voor de volgende editie en hier werd meteen enthousiast gebruik van gemaakt. Er zijn al diverse stands voor 2011 gereserveerd en dagelijks komen nog nieuwe aanvragen binnen bij het beursteam.

Ruim aanbod exposanten
Ook de bezoekers zijn enthousiast. Maar liefst 80% geeft aan dat het beursaanbod conform of boven verwachting is. Wilma Vermij, ergotherapeute bij Esdégé Reigersdaal is vooral op zoek naar nieuwe innovaties in haar vakgebied. “Ik heb dit jaar veel nieuwe dingen gezien. Met sommige ontwikkelingen ga ik meteen aan de slag, van andere bewaar ik de documentatie zuinig“. Ook is ze tevreden over het totale aanbod. “Op Zorgtotaal vind je echt alles bij elkaar. In één dag kun je je alles laten uitleggen en demonstreren. Je krijgt meteen een echte indruk van alle innovaties en dat is zo uniek aan de beurs.”

Arthur van den Brand werkt nu een klein jaar als inkoper bij het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en is het met Wilma eens. “Dit is mijn eerste baan in de zorg en ik weet nog lang niet wat er allemaal te koop is. Ik kijk hier mijn ogen uit. Een beurs als Zorgtotaal is bij uitstek de gelegenheid om heel snel veel te leren.” De bezoekers waardeerden het aanbod ruim voldoende met een 7,0.

Veel interesse voor uitgebreid congres- en activiteitenprogramma
Maar liefst 11% van de bezoekers heeft tijdens Zorgtotaal deelgenomen aan één van de vele congressen of activiteiten. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de vorige editie. Olav Masseling is blij met deze ontwikkeling: “Deze editie hebben we extra veel aandacht besteed aan het congres- en activiteitenprogramma. En dan is het natuurlijk leuk om te zien dat er veel interesse vanuit de bezoekers voor was. Ik heb eigenlijk bij alle congressen veel mensen gezien. Van de presentaties op het Verenigingenplein tot het FMN Congres ‘Gastvrijheid en Gezondheid’, overal was het druk.”

Nieuw was de vacaturewand in hal 12, waar bezoekers vacatures van exposanten konden bekijken of hun eigen profiel konden ophangen. De wand  trok meteen veel aandacht van de bezoekers. “In deze tijden van recessie en het voortdurende tekort aan goed personeel binnen de zorgsector is dit een schot in de roos”, aldus Olav Masseling. Ook het Skillslab in hal 12 kon rekenen op veel aanloop. “In ons Skillslab kunnen bezoekers oefenen met infuusprikken, intramusculair spuiten in de bil en catheterisatie. Moet je kijken hoe druk het hier is”, zegt Mark Froklage van Nu’91, een beroepsorganisatie in de sector verpleging en verzorging. “Wij zijn niet alleen een vakbond, maar bieden onze leden ook opleidingen aan. En dat is vooral leuk voor jonge mensen die nog in opleiding zijn.”

Innovatief platform voor de zorg
Tijdens de opening van Zorgtotaal werden voor de eerste keer twee Innovatie Awards uitgereikt. Invacare ontving de prijs in de categorie Welbevinden van de patiënt voor de XPO2, een compacte en draagbare zuurstofconcentrator. Arion International nam de award in ontvangst voor de Sprizer matrasheffer in de categorie Arbeidsbesparende Technologie. De prijs is een initiatief van VNU Exhibitions. Olav Masseling is tevreden met maar liefst 31 inzendingen. “Het geeft aan dat er voldoende bedrijven zijn die prachtige producten of diensten ontwikkelen. Helaas merken wij dat ze dit te weinig naar buiten brengen en dat is natuurlijk een enorm gemiste kans. Daarom proberen wij met deze Innovatie Award een platform te creëren, waar de innovaties de aandacht krijgen die ze verdienen. Deze editie is dat in ieder geval goed gelukt.”

Volgende editie van Zorgtotaal
De volgende editie van Zorgtotaal vindt plaats van 16 tot en met 18 maart 2011 in Jaarbeurs Utrecht.