VHOK heeft plannen voor eigen kunstbeurs | Expovisie

VHOK heeft plannen voor eigen kunstbeurs

De Koninklijke Vereeniging van Handelaren in Oude Kunst (VHOK) heeft plannen voor een eigen kunst- en antiekbeurs. De PAN vinden ze te duur. Het plan is om in oktober 2018 een nieuwe beurs te introduceren in de voormalige rijkswerf Willemsoord in Den Helder.

 De beurs is uitsluitend bestemd voor leden van de VHOK, waarbij vrijwel alle vooraanstaande Nederlandse antiquairs zijn aangesloten. Met de slogan NowSinceForever wil de honderd jaar oude vereniging onderstrepen dat het nieuwe wegen inslaat. Het doel is onder andere de vraag naar oude kunst onder jongeren te stimuleren. De sector weet zich niet zo goed raad met internet en social media en deelname aan beurzen, het belangrijkste verkoopkanaal, wordt steeds duurder. De ‘overlevingsstrategie’ voor de markt in oude kunst is samenwerken: kennis delen, moderniseren en „de klant op één” zetten. Behalve een exclusieve beurs streeft de VHOK ook naar een webportaal voor de leden en een kennisinstituut, op te zetten samen met partners vanuit de museumwereld en de overheid.

PAN

Van de 72 VHOK-leden waren er 34 present op de PAN, de beurs voor kunst, antiek en design die eind november voor de 31ste keer in RAI Amsterdam werd gehouden. Zestien leden haakten de afgelopen jaren af bij PAN, vooral vanwege de afnemende verkoop en de stijgende beurskosten. Volgens voorzitter Robert Aronson dringt VHOK al zes jaar tevergeefs bij het PAN-bestuur aan om die beurs eerder in het seizoen te houden, korter dan negen dagen te laten duren, en de deelnamekosten te drukken. 

Oude kunst en antiek

Anders dan op PAN, waar ook veel hedendaagse kunst, sieraden en design te koop is, zal op de nieuwe VHOK-beurs alleen oude kunst en antiek worden aangeboden. KunstRAI-directeur Erik Hermida is de beoogd directeur. Als mogelijke beurslocatie werd in mei nog gedacht aan de Louwman autoshowroom langs de A2 en de Werkspoorkathedraal, de voormalige fabriekshal in Utrecht. In de recente brochure van de VHOK is nu sprake van de rijkswerf Willemsoord in Den Helder. Daar heeft de vereniging van 6 tot en met 9 oktober ruimte in optie genomen, zegt de verhuurder.

Tegelijk met de antiekbeurs zullen daar twee andere evenementen plaatsvinden. In het weekend van 6 en 7 oktober het DesignYourLife Festival, een evenement met aandacht voor nieuwe kunstvormen als fotografie, street-art en tattoo-kunst. En aansluitend TedxDen Helder, een lezingenbijeenkomst.