Vernieuwde opzet KreaDoe geslaagd | Expovisie

Vernieuwde opzet KreaDoe geslaagd

De vernieuwde opzet van de creatieve hobbybeurs KreaDoe werpt haar vruchten af. De knusse sfeer, vele workshops en het brede aanbod trokken van 31 oktober tot en met 4 november jl. ruim 35.000 hobbyisten naar Jaarbeurs Utrecht. Dit aantal is vergelijkbaar met dat van 2006, het jaar waarin KreaDoe-nieuwe-stijl werd geïntroduceerd.
De vernieuwde opzet van de creatieve hobbybeurs KreaDoe werpt haar vruchten af. De knusse sfeer, vele workshops en het brede aanbod trokken van 31 oktober tot en met 4 november jl. ruim 35.000 hobbyisten naar Jaarbeurs Utrecht. Dit aantal is vergelijkbaar met dat van 2006, het jaar waarin KreaDoe-nieuwe-stijl werd geïntroduceerd.

 Wel hadden de bezoekers en deelnemers dit keer meer bewegings- en zitruimte dankzij de tweede hal die aan het beursoppervlakte was toegevoegd. Dit is waarschijnlijk ook de oorzaak van de stijging van de gemiddelde verblijfsduur met ruim 30 minuten. Nieuw dit jaar waren het centrale thema (Pimpen-doe-je-zo!) en het themaplein KreaKids. In totaal presenteerden 243  exposanten de laatste trends, workshops en materialen op het gebied van creatieve hobby’s. En de sfeer? Die was uitstekend, aldus 96% van de bezoekers. 

Gestegen verblijfsduur
In vijf dagen bezochten in totaal 35.402 creatieve hobbyisten KreaDoe 2007 (35.200 in 2006). Zaterdag 3 november was de drukste dag, met 9.007 bezoekers. Opvallend is de stijging van de verblijfsduur met 30 minuten tot 4 uur en 40 minuten. Waarschijnlijk speelt de toevoeging van de tweede hal hier een belangrijke rol bij. Evenals vorig jaar waren de bezoekers tevreden over de beurs. Zij gaven gemiddeld een 7,5 (7,4 in 2006). Ongeveer driekwart was tevreden over het aanbod ( 65% in 2006) en de sfeer werd als uitstekend beoordeeld (96% tegen 90% vorig jaar). De gemiddelde leeftijd bleef onveranderd 45 jaar, waarvan 97% van het vrouwelijk geslacht. De bezoekers van KreaDoe blijken verder een trouwe doelgroep, maar liefst 73% bezocht de beurs al eerder. 99% ging met een of meerdere aankopen naar huis en meer dan de helft (55%) komt vooral om inspiratie en ideeën op te doen. Gemiddeld is € 59,- per persoon besteedt. Dat het vooral ook om de gezelligheid gaat blijkt wel uit het gegeven dat 75% met zijn tweeën of meer komt.
 
Themapleinen en workshops
Nieuw dit jaar waren de twee themapleinen: KreaKids en het Pimpen-doe-je-zo! plein. Zo”n 39% van de bezoekers bracht een bezoek aan één of beide pleinen, die een waardering van ruim zeven kregen. Op het "Pimpen-doe-je-zo" Plein werd vijf dagen naar hartelust gepimpt. Bezoekers gingen er zowel met kleding als interieuraccessoires aan de slag. Terwijl aan de ene kant van het plein t-shirts met applicaties en strass stenen werden opgeleukt, was men aan de andere kant bezig de kunst van decoupage onder de knie te krijgen. Bij KreaKids draaide het om creatief bezig zijn met (klein)kinderen. Bezoekers gingen zelf aan de slag en kregen bij de verschillende deelnemers een goed idee van wat er tegenwoordig allemaal voor handige en leuke ‘knutselmaterialen’ te krijgen zijn. Ook op de rest van de beurs werden tientallen workshops gevolgd en gegeven. Van vilten tot zelf zilveren sieraden maken en van schilderen tot mozaïeken. In totaal volgde 16% van de bezoekers een of meerdere workshops.
 
Prijswinnaars
Dit jaar viert naaimachinefabrikant BERNINA zijn 75-jarig jubileum. Om die reden  werd speciaal voor bezoekers van de KreaDoe een prijsvraag georganiseerd, waarbij een prachtige BERNINA naaimachine te winnen viel. Maar liefst 4.770 mensen deden mee aan de online prijsvraag, waarvan 3.347 inzenders de juiste antwoorden invulde. Mevrouw Kok uit Soest werd uiteindelijk de gelukkige winnaar. Zij ontving op vrijdag 2 november op de stand van Naaimachinehandel van Huissteden een splinternieuwe BERNINA activa 210 t.w.v. € 799,-. Op zondag werd de jaarlijkse prijs voor de mooiste stand uitgereikt. Dit jaar viel Dillian’s Art World in de prijzen. De jury, bestaande uit de organisatie, vond vooral de sfeer op de stand doorslaggevend. De bezoekers beaamden dit door massaal mee te doen aan haar workshops, fantasiefiguren maken van zelfhardende klei.

KreaDoe 2008
KreaDoe 2008 vindt plaats van woensdag 5 tot en met zondag 9 november 2008 in Jaarbeurs Utrecht.