Vandaag code rood voor de evenementenbranche | Expovisie
Code Rood voor de Evenementenbranche

Vandaag code rood voor de evenementenbranche

Vandaag 25 augustus is het Code Rood voor de evenementenbranche. Vanmiddag wordt de nood in de sector door ondernemers en medewerkers voornamelijk uit de zakelijke evenementenbranche in beeld gebracht op het Malieveld in Den Haag. In de avond worden evenementenlocaties en -bedrijven door heel het land rood uitgelicht en er is de oproep om de online petitie ‘Steun de evenementenbranche’ te ondertekenen.

Helft zit zonder werk thuis

“De helft van de werknemers en ZZP’ers, van de ruim 100.000 mensen in de branche, zo’n 51.000 mensen, zitten zonder werk thuis”, aldus Riemer Rijpkema namens het Eventplatform. “Van de 7,4 miljard omzet wordt nog geen 2 miljard gerealiseerd. Tweederde van de bedrijven haalt daarmee het einde van het jaar niet zonder aanvullende steun. Om de impact en gevolgen voor onze branche een gezicht te geven organiseren we dit evenement.”

Menselijke dominostenen

Een grote ketting (uiteraard op anderhalve meter) van mensen, gekleed in het rood, zal op het Malieveld in Den Haag het woord H E L P vormen en, als menselijke dominostenen, letterlijk omvallen. Met deze sympathieke en symbolische actie vraagt de branche nadrukkelijk aandacht voor de noodsituatie. Tweede Kamerlid Thierry Aartsen en MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhof ontvangen van de laatste persoon die omvalt een petitie voor steun voor de evenementenbranche.

Derde financiële regeling

Pieter Bas Boertje, CEO D&B Eventmarketing en medeorganisator van ‘Code rood voor de evenementenbranche’: “Vanaf het prille begin van de coronacrisis is door het Eventplatform met diverse ministeries, ministers en een staatssecretaris constructief over steunmaatregelen en verruiming van richtlijnen voor de evenementenbranche gesproken. We hebben goede hoop op een derde financiële regeling. Het vergt alleen veel energie en tijd om de overheid te overtuigen van de nodige maatregelen.”

Groot belang

“Deze actie heeft als doel om de noodsituatie in de evenementbranche nog eens extra te benadrukken. Het voortbestaan van een totale keten en infrastructuur van een internationaal hoog in aanzien staande sector staat echt zwaar onder druk. Een sector die van groot belang is voor de Nederlandse (kennis)economie en voor een aanzienlijke spin-off voor lokale economieën zorgt.’

Night of Live

In de nacht van 25 op 26 augustus lichten meeting professionals zoals evenementenlocaties, event-organisatoren, festivalorganisatoren, cateraars, licht- en geluidsbedrijven, interieur- en decoratie-experts en entertainment-bedrijven hun bedrijfspanden rood uit om elkaar een hart onder de riem te steken en een noodsignaal naar de politiek af te geven. Van 21:00 tot 22:00 uur is er een live-uitzending vanaf de A’DAM Toren in Amsterdam over deze ‘Night of Live’. Stijn Oude Vrielink en Arjen Lemstra interviewen verschillende eventprofessionals uit de branche en laten on the spot beelden en acties zien van locaties en bedrijfsgebouwen verspreid over het hele land die in alarmerend rood zijn uitgelicht.

Petitie

Twee weken geleden is de petitie ‘Steun de Nederlandse evenementenbranche’ gestart. Deze is op dit moment ondertekend door 12.921 mensen en loopt nog tot 31 augustus.