Beurzen

Sponsoring versterkt karakter beurs

Sponsoring en beurzen hebben een grote toekomst. Dat is de stellige overtuiging van Amsterdam RAI. Sponsoring wordt niet langer gezien als een extra bron van inkomsten voor een beurs, maar vooral als versterking van het beursconcept. Creatief brainstormen over de uiting van sponsoring levert verrassende resultaten op. Sponsoring en beurzen hebben een grote toekomst. Dat is de stellige overtuiging van Amsterdam RAI. Sponsoring wordt niet langer gezien als een extra bron van inkomsten voor een beurs, maar vooral als versterking van het beursconcept. Creatief brainstormen over de uiting van sponsoring levert verrassende resultaten op. 

 

 Nynke (in wit jasje) en Marianne, 
het sponsorteam van de RAI

Nynke de Ruiter en Marianne Otteman vormen het sponsorteam van Amsterdam RAI. Bewust is gekozen voor een beursonafhankelijk team, zodat het team inzetbaar is voor iedere beurs.

 

Waar moeten we bij sponsoring aan denken. Logo’s op de trappen? En dat soort exposure?

Nynke. “Kan. Maar dat is niet de sponsoring waar wij aan werken. Dit zijn de bekende sponsorpaketten die iedere beursorganisatie levert. Waar wij naar streven is het bedenken en deels ook zelfs uitvoeren van acties die heel nauw aansluiten bij de doelstelling van de sponsor. Een heel simpel maar doeltreffend voorbeeld? Audi, tijdens Art Amsterdam. Het automerk stelt tijdens dist kunstevenement haar nieuwste modellen mét chauffeur ter beschikking voor kunsttours door Amsterdam. De doelgroep van de kunstbeurs past in het profiel van de Audirijder en zo’n service is een uitstekend kennismakingsmoment met de nieuwe modellen. Voor Art Amsterdam versterkt het de service aan de bezoekers. “

 

Nog maar een voorbeeld: Unilever die het Horecapaviljoen tijdens HRM Live gaat sponsoren. De beurs, die over human resource management gaat, krijgt daarmee een paviljoen voor bewust gezond eten op het werk. Unilever heeft geen directe producten die in het beursconcept passen, maar met hun horecapaviljoen weten ze in een belangrijke doelgroep wel weer naamsbekendheid te kweken.

 

Het lijken vanzelfsprekende acties. Een Bank of Scotland die met de AutoRAI hun Formule 1 bolide neerzetten om zichzelf als een flitsende bank ook in Nederland te introduceren. Iedere Formule I race die daarna op televisie gevolgd wordt zal dan weer voor een stukje awareness zorgen. En dat de Spoorwegen het auto-evenement ook aangrijpen om de aandacht van verstokte automobilisten op het comfort van een trein zonder vertragingen te vestigen, spreekt voor zich. Net als verzekeraar TVM die een aantal evenementen onder zijn hoede neemt op de European Transport Road Show.

 

Maar waar ligt de grens tussen sponsoren en adverteren?

Nynke: “Dat is een goede. Veel sponsoring zie je terug in veel naamsbekendheid op en rond de beurs. Maar ons idee van sponsoring is veel meer gericht op een actief contact met de doelgroep. Dat is immers ook de sterkte van een beurs. Wat wij daarom nastreven is ook daadwerkelijk contactmomenten met de doelgroepen. Zoals TVM op de European Road Transport Show ook daadwerkelijk allerlei activiteiten organiseerde. En Audi dus de limousineservice biedt.`

 

Hoe worden de contacten met de bedrijven gelegd, of loopt dit via de mediabureau’s?

Nynke: “Wij voeren een offensieve strategie. Het idee erachter is dat we volgen wat er in de wereld gebeurt. Zien we dat een bepaald bedrijven zich met een bepaalde campagne onderscheiden en denken wij dat er in ons beurzenprogramma een beurs is die mogelijk de juiste doelgroep trekt, dan gaan we graag een gesprek aan met het bedrijf. In een open gesprek moet blijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Vaak staan bedrijven er niet bij stil welke unieke mogelijkheden een beurs en vooral het persoonlijk contact met de bezoeker, kan bieden.Als er belangstelling is, werken we graag een aantal ideeën uit, afgestemd op de doelstellingen van de sponsor in spé. “

 

Rechtstreeks, of via het mediabureau?

 Ïn principe altijd rechtstreeks. Tenzij het bedrijf verwijst naar het bureau. Maar we willen ook de mediabureaus benaderen om generiek wat meer te kunnen vertellen over de mogelijkheden die sponsoring rond beurzen biedt.”

 

Hoe reageren de beursmanagers op jullie initiatieven? Het is immers een bemoeienis met hun activiteiten.

Nynke: “Nu we een aantal succesvolle sponsorvoorbeelden achter de rug hebben zijn ze zelfs enthousiast. We dragen immers bij aan een nog betere beurs. Bovendien betrekken we ze van begin af bij de ontwikkelingen. Je kunt het niet riskeren dat je met een sponsor aan de gang gaat die absoluut verkeerd ligt bij het beursteam of de belangrijkste exposanten.Nu komen ze zelf ook met voorstellen om bepaalde bedrijven te polsen voor een sponsoridee. “

  

 

Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief