Slotbericht Pollutec 2014 | Expovisie

Slotbericht Pollutec 2014

Pollutec 2014 sloot op 5 december de deuren van het beurscomplex Eurexpo in Lyon. Deze 26ste beurseditie stond in het teken van een dynamische eco-industrie markt en bracht alle belangrijke marktspelers bijeen. 2.257 exposanten, waaronder meer dan 600 internationale bedrijven vanuit de hele wereld, presenteerden hun milieu en energie oplossingen aan 61.992 vakbezoekers (waarvan 12 procent internationaal) afkomstig uit 120 verschillende landen.

 De eerste onderzoeksresultaten tonen aan dat 95 procent van de professionals tevreden is over het beursbezoek aan de Pollutec en 92 procent van de bezoekers is reeds van plan om de Pollutec 2016 te gaan bezoeken.

 

Innovatie in alle sectoren

Vakkennis en eco-innovatie werden tijdens de beurs vormgegeven in diverse sectoren: water, lucht, afval recycling, energie efficiency, risico’s, landschap en bodems, instrumentatie-metrologie-automatisering.

Ruim 115 innovaties werden onthuld op de stands van de exposanten, tijdens conferenties of in het kader van de uitreiking van prijzen. Onder deze innovatieve oplossingen zijn er enkele innovaties, vooral op het gebied van energie, die een succesvolle toekomst tegemoet gaan: Dunne folie van organische PV, in staat om elk oppervlakte om te zetten in een energiebron, proces voor de zuivering van vloeibaar biogas en bio-methaan met minimaal verlies, voor een hogere productie of tenslotte oplossingen voor het opslaan en exploiteren van uitgestraalde warmte door industriële processen (thermische accu voor PCM opslag, een warmtewisselaar voor thermische gasvormige emissie…)

 

Een compleet programma met bijeenkomsten en unieke projecten

Op internationaal vlak heeft de beurs ook succes geboekt, met bijvoorbeeld het eregastland Ivoorkust en de ‘Espace Afrique’ (Afrikaans forum). Ivoorkust bracht meer dan 60 concrete milieu- en energieprojecten. Een andere noviteit op de beurs dit jaar was het Global Market Forum, gericht op de vele mogelijkheden van markten en projecten uit de hele wereld. De zakelijke bijeenkomsten, Green Days Meetings en LeCleantechs en de officiële delegaties afkomstig uit meer dan 30 landen maakten de Pollutec dit jaar hét trefpunt voor internationale samenwerking.

 

De 450 conferenties omvatten een breed scala aan onderwerpen en gaven bezoekers de gelegenheid om informatie te verkrijgen over actuele onderwerpen. Speciale aandacht werd er besteed aan thema”s die verband hielden met de duurzame stad, energie-efficiëntie, biogas (gedurende vier beursdagen volgeboekt), werkgelegenheid, beroepen en opleiding op het gebied van duurzame economische groei. Nu al zijn er meerdere aanvragen ingediend door verschillende partnerorganisaties om de specifieke themaruimtes van de beurs, waar deze conferenties plaatsvonden, opnieuw te organiseren en uit te breiden. Het forum Duurzame Industrie presenteerde praktische voorbeelden en oplossingen aan professionals op het gebied van verantwoord ondernemen.  

 

Tenslotte vond de COP conferentie plaats, waarbij de rol van de economische marktspelers wordt benadrukt, in de strijd tegen klimaatverandering, in voorbereiding op de Klimaat Conferentie 2015 in Parijs. 

 

De volgende beurseditie van de Pollutec vindt plaats van 29 november tot en met 2 december 2016 in Lyon Eurexpo.