Salone del Mobile in Milaan | Expovisie

Salone del Mobile in Milaan

Hij is weer geweest, de Salone del Mobile van 18 t/m 23 April in Milaan. Elk jaar vindt de beurs plaats, en toont zich dan  een waar mekka voor de designliefhebbers onder ons. Op deze beurs treft men de meest aantonende trends op het gebied van meubelontwerp en intrieur aan. Alles wat ”hot en nieuw” is wordt hier gepresenteerd. De beurs was immens groot; meer dan drieduizend exposanten toonden hun nieuwste producten, meubels en visies op vormgeving. De Salone del Mobile wordt beschouwd als de belangrijkste meubelbeurs ter wereld. De “Salone”Iedereen die belangrijk is in de designwereld wa aanwezig: grote labels en merken, gevestigde ontwerpers, jonge talenten, internationale design academies en toonaangevende bladen. Deze beurs is voor de jonge honden van de modewereld dé kans zich in de kijker te spelen. Daarentegen is het voor de gevestigde namen natuurlijk belangrijk om zichzelf te blijven bevestigen. Niets is immers zo vergankelijk als een naam in de mode wereld. 
Italian Design – de grote namenEen bekende Italiaanse designer die zich op deze beurs presenteerde was Cassina. Ooit is Cassina in 1929 begonnen als ontwerper van simpele houten tafels, inmiddels uitgegroeid tot een grootheid op het gebied van de Italiaanse meubeldesign.  Belangrijke designers als Le Corbusier en onze eigen Gerard Rietveld hebben al hun steentje aan deze mooie designs bijgedragen.Ook Artemide liet wederom zijn licht op deze beurs schijnen. Hetgeen wat deze designer op het gebied van licht uniek maakt is de combinatie van beauty en functionality die in de prachtige designs verenigd worden. Voor Artemideis het gebruik van zowel kleur (of het ontbreken daarvan) als materiaal van onschatbare waarde, getuige hun zeer bijzondere ontwerpen. Ook andere bekende en minder bekende Italiaanse namen maken hun opwachting op de Salone del mobile. Een grootheid in Italia, maar niet minder in Nederland is Alessi, voor velen bekend als ontwerper van strakke en functionele designontwerpen.
  Nederlandse Designers Ook het Nederlands ontwerp staat in Milaan hoog in aanzien, zeker op het gebied van de mode – getuige de immens populaire Viktor & Rolf winkel in de binnenstad van Milaan, maar zeker ook op het gebied van meubels en accesoires. Dit jaar was “Dutch Design” dan ook weer flink vertegenwoordigd. Het feit dat er zelfs een aparte persconferentie over Nederlands design werd georganiseerd zegt genoeg! Enkele van de namen waarover deze dagen in Milaan nagesproken zal worden is Moooi, U wellicht reeds bekend. Voorts deden ook bedrijven en designers als Droog Design, Marcel Wanders en Kiki van Eijk Milaan aan.