Presentatietips | Expovisie

Presentatietips

Pieter Frijters is eigenaar van Mind Tuning bv en geeft trainingen in spreken in het openbaar. Enkele tips van hem:

Pieter Frijters is eigenaar van Mind Tuning bv en geeft trainingen in spreken in het openbaar. Enkele tips van hem:

 

Bereid uw presentatie hoogstens vijftien minuten voor

Zet uw tekst niet woordelijk op papier. Leer hem zeker niet uit het hoofd. Want zo krijgt u geen communicatie met uw publiek. U voelt dat er iets hapert en denkt: "De volgende keer bereid ik het nóg beter voor." En zo belandt u in een straat zonder einde.

Gebruik geen PowerPoint-sheets

Handig geheugensteuntje? Afleiding voor het publiek? Meestal zijn PowerPoint-sheets saai en slaapverwekkend. Gebruik ze alleen als ze écht een toegevoegde waarde hebben, zoals humor of een pakkend beeld. Hoe minder sheets, des te beter uw presentatie.

Formuleer uw zinnen niet eerst in gedachten

Formuleert u uw zinnen eerst in gedachten? Dan houdt u geen rekening met de context. De kans is groot dat uw ronkende zin helemaal niet het gewenste effect sorteert. Uw stem blokkeert, u gaat blozen of zweten en raakt van slag.

Begin niet met vragen stellen

Vragen stellen is een populair trucje om de aandacht van de spreker af te leiden naar het publiek. Helaas verhuist uw spanning mee! Uw toehoorders voelen zich ongemakkelijk en de sfeer is geladen. Dat kan toch niet uw bedoeling zijn? Stel daarom pas vragen als het ijs al gebroken is.

Laat de controle los

Iedere poging om uw zenuwen te beheersen, ontaardt in het tegendeel. U kúnt uw lichamelijke reacties niet controleren, dus probeer het ook niet.  Het gaat om uw einddoel en niet hoe u uw zenuwen onder controle krijgt.

Gebruik uw lichaam

Verdeel uw gewicht over beide benen en houd uw knieën soepel. Hoe meer toehoorders, hoe meer u beweegt om uw woorden te ondersteunen. Gebaar met uw handen en armen om uw presentatie dynamiek te geven.

(bron: Pieter Frijters / www.spreek.nl)