PAN Amsterdam sluit goed af | Expovisie

PAN Amsterdam sluit goed af

PAN Amsterdam, de eigentijdse kunst- en antiekbeurs sloot 30 november goed af. Voor de meeste deelnemers verliep de beurs beter dan verwacht. Er waren vele verkopen tot €25.000, maar ook daarboven. Zo vond een mannenportret van de 17de-eeuwse schilder Govaert Flinck bij Salomon Lilian een nieuwe eigenaar en verkocht Kathy Wieg een vroeg landschap van Jan van Goyen. Jan Roelofs verkocht zijn topstuk: een Vlaams 17de-eeuws kunstkabinet. Een verzamelaar kocht bij Willem Rueb een Fries landschap van Benner. Ook musea waren actief op PAN Amsterdam. Het Rijksmuseum, het Scheringa Museum voor Realisme en het Tassenmuseum kochten op de beurs. PAN Amsterdam is volgend jaar van 22 t/m 29 november. Morgen sluit PAN Amsterdam, de eigentijdse kunst- en antiekbeurs. Voor de meeste deelnemers verliep de beurs beter dan verwacht. Er waren vele verkopen tot €25.000, maar ook daarboven. Zo vond een mannenportret van de 17de-eeuwse schilder Govaert Flinck bij Salomon Lilian een nieuwe eigenaar en verkocht Kathy Wieg een vroeg landschap van Jan van Goyen. Jan Roelofs verkocht zijn topstuk: een Vlaams 17de-eeuws kunstkabinet. Een verzamelaar kocht bij Willem Rueb een Fries landschap van Benner. Ook musea waren actief op PAN Amsterdam. Het Rijksmuseum, het Scheringa Museum voor Realisme en het Tassenmuseum kochten op de beurs. PAN Amsterdam is volgend jaar van 22 t/m 29 november.

 
Over het algemeen waren de PAN-deelnemers gezien de huidige financieel-economische situatie positief over het verloop van de beurs. Een deelnemer reageerde: “Er zijn momenteel geen of zeer weinig Europese kunstbeurzen waar de mensen zo enthousiast zijn en deelnemers met winst naar huis gaan”. Naar verwachting zal de beurs eindigen met 35.000 bezoekers, nagenoeg gelijk aan 2007.
 
Douwes Fine Art meldde verkopen in al zijn specialismen, waaronder een dorpsgezicht van Jan Steen. Salomon Lilian verkocht een mannenportret van Govaert Flinck uit 1643, en van Jan Ekels een gezicht op de Waag in Amsterdam. Dr A. Wieg Fine Art vond een nieuwe eigenaar voor een vroeg landschap van Jan van Goyen. En Antiquariaat Forum verkocht een handgekleurde 17de-eeuwse wandkaart van groot formaat van Groningen en omstreken. De vraagprijs was €45.000. De koper is een particuliere verzamelaar wiens familie uit Groningen komt. 
 
Jan Roelofs verkocht zijn topstuk: een Vlaams 17de-eeuws kunstkabinet, beschilderd met mythologische taferelen. Van Blaricum & Vis meldde de verkoop van acht tapijten, waaronder een zeldzame 19de-eeuwse Ziegler voor circa €39.000. Een religieuze gemeenschap vond bij De Backker Medieval Art een Catalaanse Sedes Sapientiae uit de 12de eeuw. Paul Rutten Asiatic & Tribal Art verkocht het topstuk: een 17de-eeuwse tankha uit Tibet. En bij Frides Laméris ging een tulptegel in twee delen naar een particuliere verzamelaar. Kitty Laméris: “We hebben verschillende glazen en veel Hollands porselein verkocht in de prijsklasse €600-€20.000. Opvallend was het aantal jongere verzamelaars dat ons opzocht.“ 
 
Ook Nederlandse musea waren actief op PAN Amsterdam. Het Amsterdamse Tassenmuseum Hendrikje verwierf bij Bruil & Brandsma een Friese houten schooltas, beschilderd met een beurtscheepje. Hotei Japanese Prints verkocht twee 19de-eeuwse Japanse drieluiken, van respectievelijk Toukioka Yoshitoshi en Toyohara Kunichika, aan het Rijksmuseum. Hetzelfde museum krijgt straks ook een landschap van Suzuki Shonen van Oranda Jin in de collectie, aangekocht door de Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst. PAN-deelnemer Kollenburg Antiquairs schonk het Groninger Museum twee Nagasaki lakpanelen. 
 

Er was volop belangstelling voor moderne kunst en fotografie. Meer dan 15 foto’s werden bij Wouter van Leeuwen gekocht. HUP Gallery verkocht van Zoutmeer van Willem Diepraam uit 1977 vier exemplaren, waarvan drie op de eerste dag. Vraagprijs: €4.250. Bruijstens verkocht zeven sculpturen en drie schilderijen waaronder van Hans Hartung Composition P1959-47 voor €42.000. Galerie De Rijk sprak van een “top-PAN” en meldde de verkoop van een vroege sculptuur uit 1962 van Walter LeBlanc en een reliëf van Jan van Schoonhoven uit 1964. Willem Rueb verkocht voor circa €100.000 zijn belangrijkste schilderij van Gerrit Benner: Fries landschap, 1969. Een glassculptuur van Bertil Vallien uit 2008, Nemo I, ging bij Etienne Gallery naar een jongere kunstkoper voor €60.000.  In 2008 was er voor het eerst op PAN Amsterdam het Design Paviljoen. De zes deelnemers kregen enthousiaste reacties op hun presentaties. Al in het eerste weekend kocht een particulier bij De Andere Tijd zowel een bureau, stoel als lamp van Th.W. de Wit uit de late jaren ’30. My Modern verkocht een rode Rietveld-stoel uit 1970 met als vraagprijs €8.000. Een jongere verzamelaar kocht voor circa €6.500 bij Histoire Papa Bear, een stoel van de Deense ontwerper Hans Wegner uit 1957.

 

PAN Amsterdam 2009 is van 22 t/m 29 november in de RAI Parkhal in Amsterdam.