Oh what a year | Expovisie
www.factoryforpiu.com

Oh what a year

Daar sta je dan of eerder zit je dan, geschokt onderuitgezakt achter je scherm, medio maart 2020. Binnen 3 dagen heel je agenda leeg voor de volgende 3 maanden. Want dat was zo bij aanvang van de maatregelen tegen het beestje dat we nu zo beu zijn geworden, even uitstellen naar juni en dan zijn we er door. Ja hopelijk kunnen we als beursleverancier juni nog meepikken want dan is het zomerreces daar en valt alles zowat stil op enkele beursjes na … Nu een jaar verder of beter gezegd een juni verder, kijken we reikhalzend uit naar september 21.

Oorverdovend stil

Eerst zou het dus voor 3 maanden zijn. Het blijft oorverdovend stil op je diverse kanalen. Eerst ben je wat ongemakkelijk want je bent gewoon van in een beurspiek er 7 dagen op 7 tegen aan te gaan. Je moet letterlijk afkicken.

Dan word je teleurgesteld, want tegen juni blijkt toch niet te lukken en ondertussen stapelen de rekeningen zich op. Met elke leverancier goed communiceren. Banken helpen wel zoals de minister van Financiën afgesproken heeft, maar blijken toch nog goed te verdienen aan dat uitstel dat ze je gegeven hebben.

Freelancers vragen of er nog iets zit aan te komen maar je moet ze teleurstellen en eigenlijk laten gaan in de hoop ze ooit nog terug te zien. Ondertussen heb je de nieuwe brochures eindelijk op punt gezet en de website nog maar eens aangepast. Door het magazijn lopen en je niet gebruikte stock en stilstaande vrachtwagens zien doet zeer.

Werken in de bouw

De overheid helpt wel, maar kan niet alles rechttrekken. Zoals we als zelfstandige ondernemer gewend zijn is het tijd om het heft in handen te nemen en tijdelijk iets anders te gaan zoeken.

In mijn geval was werken in de bouw de redding. Wel een raar werkritme die jongens van de bouw! Elke dag om 4.30 opstaan, geen avond of nachtwerk en in het weekend zit je verwondert rond te kijken dat je netjes thuis zit. In het begin is het hard maar dan begint het te wennen, je bent zelfs een beetje bang dat je het gewoon gaat worden. De dagen met hetzelfde ritme vliegen voorbij.

Betere vooruitzichten

Maar dan komen de kriebels terug en zien we ver weg een lichtje aan het einde van de tunnel met betere vooruitzichten. Er zijn zelfs versoepelingen van de maatregelen in zicht.

En kijk, daar komt zelfs een eerste voorzichtige mail binnen met een prijsaanvraag; wel met onder voorbehoud van dit en dat en pas tegen september. Maar de business komt stilaan terug.

Het voelt een beetje als de eerste keer verliefd zijn, als een nieuwe lente. Je begint al terug te dromen van een opbouw hier en daar met zelfs een nachtje in Parijs of München of London (nu met die Brexit moeten we dat nog zien) zoals je dat de laatste kwart eeuw gewend bent geweest.

Want zo is dat, beursleverancier dat ben je tot in je diepste vezels en dat blijf je.

Nog even doorzetten

Nog even doorzetten en we kunnen er weer terug tegen aan!

Succes alvast.

 

Joakim Van Oorlé

Factory for Più

Display Cabinet Hire