Interview Peter van Os | Expovisie

Interview Peter van Os

Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden. En na de beslissing te hebben genomen, voelt het toch wel goed. Toch sloeg de mededeling dat Van Os Sonnevelt in Nederland stopt, in als een bom.Het bedrijf geldt immers al jaren als één van de toonaangevende verhuurbedrijven voor vloerbedekking en meubilair.

Hij heeft de eer aan zichzelf gehouden. En a de beslissing te hebben genomen, voelt het toch wel goed. Toch sloeg de mededeling at Van Os Sonnevelt in Nederland stopt in als een bom. Het bedrijf geldt immers al jaren als een van de toonaangevende verhuurbedrijven voor vloerbedekking en meubilair.

 

Peter van Os: ”Natuurlijk was het een moeilijke beslissing. Je praat wel over een bedrijf van meer dan 50 jaar oud en de werkgelegenheid van heel veel mensen. Maar ik stop liever op het moment dat ik iedereen straks ook nog recht in de ogen kan kijken, dan dat er een faillissement moet worden uitgesproken.”

 

Je had je bedrijf ook in de etalage kunnen zetten.

 

Peter van Os: ”Ga er maar vanuit dat zoiets erg snel de ronde doet. Dat is niet echt bevorderlijk voor de rust in je onderneming. De verhuursector is een kleine wereld. Maar  goed, nu weet iedereen dat de deur dicht gaat en zullen er ongetwijfeld ook aanbiedingen komen. Ik wacht wel af.”

 

Het rommelt al enige tijd in de verhuurmarkt. Overnames, en vooral de focus op schaalvergroting.

Peter van Os: ”Objectief gezien moet je constateren dat er in Nederland in verhouding te veel verhuurbedrijven zijn. Dat maakt dat er nauwelijks nog gezonde marges te berekenen zijn. Bovendien gelden we nog altijd als een financier van de branche. Iedere keer als er een standbouwer omvalt, zijn er een of meerdere verhuurbedrijven er slachtoffer van. Dat zijn vaak bedragen die in de tonnen lopen.”

 

Overaanbod zorgt toch alleen maar voor nog scherper zakendoen?

”Scherper zaken doen, innoveren en inventief blijven, akkoord. Maar er heerst in Nederland een managerscultuur waar alles zo langzamerhand alleen maar om de laagste prijs gaat. Kwaliteit en service? Ja, dat gaan ze daarna eisen. Je zult ze te eten moeten geven, die mensen die de stoelen bij de een afnemen, de balies bij de ander en de koelkast bij een derde. De exposant heeft dan drie verhuurders over de vloer.”

 

België verschilt veel van Nederland?

Peter van Os: ”Absoluut. Daar zijn eigenlijk maar twee grote spelers in de markt. Bovendien zullen Belgische exposanten niet zo snel meubilair van huis meenemen om op hun stand te plaatsen. Van Os Sonnevelt in Londerzeel, waar mijn broer Gerard de scepter zwaait, is dan ook een kerngezond bedrijf. Die heeft met de sluiting verder niet van doen. Al vindt hij het wel heel vervelend om de zaak in Nederland te zien sluiten.”

 

 De deur in het slot en dan?

 Peter van Os: ”Ik weet het nog niet. Ik neem er de tijd voor om rustig om me heen te kijken. Maar een ding is wel zeker, op de beurzenbranche ben ik nog lang niet uitgekeken. Want het is wel een prachtige wereld.”