Internationale kunstbeurs lanceert Brafa@Home in the Galleries | Expovisie
Brafa at Home in the Galleries

Internationale kunstbeurs lanceert Brafa@Home in the Galleries

De internationale kunstbeurs Brafa is in 2021 alsnog te bezoeken en wel van 27 tot 31 januari 2021 in onder meer Brussel, Parijs, Londen, Amsterdam, Genève, Barcelona, Milaan en Frankfurt. Hiervoor heeft de beursorganisatie het concept Brafa@Home in the Galleries ontwikkeld.

Brafa naar 2022

Gezien de beperkingen en de onzekerheden als gevolg van de coronaviruspandemie heeft de Brafa-commissie begin oktober overleg gepleegd met haar leden, wat heeft geleid tot het besluit om de beurs van januari 2021 geen doorgang te laten hebben en deze pas terug te laten komen in 2022.

Naar aanleiding van deze aankondiging ontving de organisatie talloze steun- en sympathiebetuigingen van deelnemers, partners, onderaannemers en bezoekers. Op basis van de ontvangen feedback ging het Brafa-team aan de slag om een oplossing te bedenken. Dit heeft geresulteerd in Brafa@Home in the Galleries.

Eigen galerie

Het idee is om het concept van het evenement om te keren. Aangezien de bezoekers momenteel niet aanwezig kunnen zijn op de beurs, zullen de organisatoren het evenement naar hen toe brengen. De kunstliefhebbers kunnen eind januari in diverse Europese steden terecht in de galerieën of expositieruimtes van de deelnemers.

In de praktijk betekent dit dat elke deelnemer wordt uitgenodigd om in de eigen galerie of thuis een tentoonstelling te presenteren van de kunstwerken en kunstobjecten die hij/zij voor Brafa 2021 heeft geselecteerd. Zij kunnen ervoor kiezen om dit samen met een andere Brafa-exposant of alleen te doen. De enige voorwaarde is dat ze dezelfde data en tijden hanteren.

De tentoonstellingen lopen van woensdag 27 tot en met zondag 31 januari 2021, de data waarop de beurs oorspronkelijk gepland stond. Elke deelnemer zal ook worden uitgenodigd om een korte, gepersonaliseerde video van zijn of haar tentoonstelling te maken. Alle video’s en foto’s zullen op de BRAFA-website worden geplaatst en op grote schaal worden gebruikt om het evenement te promoten.

Genereren van ontmoetingen

Brafa coördineert de hele operatie en zorgt voor alle promotie. De galerieën zullen worden uitgenodigd op basis van de lijst van bevestigde deelnemers voor beurseditie 2021.

Zoals BRAFA-voorzitter Harold t’Kint de Roodenbeke uitlegt: ‘We wilden vooral de galerieën ondersteunen met dit project. Ons evenement werd in het leven geroepen om kunsthandelaren en galerieën de kans te geven hun schatten te tonen; een communicatieplatform dat zou bijdragen tot hun levensonderhoud en hun beroep in de kijker zou zetten.”

Geen kosten

“Dit initiatief, dat aansluit bij onze missie, is gericht op het genereren van ontmoetingen en het verwelkomen van bezoekers. Het enige verschil is dat deze ontmoetingen en bezoeken deze keer, gezien de huidige gezondheidscrisis, in de galerieën zullen plaatsvinden. Ons nieuwe voorstel weerspiegelt onze wens om onze partners te steunen in moeilijke tijden, evenals onze beslissing om geen kosten in rekening te brengen aan de exposanten voor hun deelname aan het initiatief.”

“Brafa zal de hele activiteit financieren met de steun van onze partner Delen Private Bank. Wij zijn hen zeer dankbaar voor hun hulp hierbij. De coronaviruscrisis heeft onze gewoontes, onze manier van leven en onze manier van werken verstoord. Ik hoop dat dit nieuwe initiatief getuigt van onze flexibele reactie op deze ongekende situatie.”

Twaalf landen

De lijst van deelnemende galerieën zal in de komende weken worden gepubliceerd. Aangezien Brafa-exposanten afkomstig zijn uit twaalf verschillende landen, zal Brafa@Home in the Galleries plaatsvinden in verschillende nationale (Brussel, Gent, Antwerpen of Knokke) en internationale steden (Parijs, Londen, Amsterdam, Genève, Barcelona, Milaan, Frankfurt).