Innovatieprijs RailTech | Expovisie

Innovatieprijs RailTech

Op Rail-Tech® Europe Exhibition 2007 is op 28 maart de Innovation Award uitgereikt aan het bedrijf Tracksure uit Ampthill, Engeland. Het winnende product, ook Tracksure genaamd, is door een deskundige jury geselecteerd uit 14 nominaties. De jury bestond uit de heer Tjeu Smeets van de NS, de heer Rui Calçada van de Universiteit van Porto uit Portugal en de heer Louis Spaninks van Lloyd’s Register Rail. 

De andere bedrijven in de door de jury uitgeroepen top 3drie waren Seher met hun product ‘Sicon screw connectors’ en Grontmij Maunsell ICS met de ‘Rail Stress Test’. De jury heeft uit de top drie het product Tracksure tot absolute winnaar uitgeroepen. Tracksure is een recentelijk door het Engelse Wheelsure Limited gepatenteerde technology tegen het loslopen van moeren. Dit product voorkomt loszittende bouten aan de rails en vergroot daarmee de veiligheid op het spoor. Het product wordt momenteel in een pilot van Prorail toegepast in drie verschillende applicaties. ETS Spoor uit Purmerend heeft als exclusief vertegenwoordiger in Nederland gezorgd dat deze pilot in combinatie met Prorail en de aannemers mogelijk is geworden.

Tracksure kan niet alleen worden toegepast in de spoorindustrie maar leent zich ook uitermate goed voor andere toepassingen daar waar problemen zijn met lostrillen van bouten en moeren. Het product kan bijvoorbeeld worden toegepast in windmolens, in de voertuigenindustrie en bij de samenbouw van (spoor-) elementen zoals tijdelijke lasplaten, constructie lassen, elektrische scheidingslassen, noodlasklemmen, hartstukken, strijkregels, remsystemen, enzovoorts.

De werking is als volgt: de extra moer, met zijn uniek tegengestelde schroefdraad, zal doordat deze door middel van een beschermkap in verbinding staat met de standaard moer, automatisch meer borgen bij het los willen gaan van de standaard moer. De beschermkap wordt op zijn plaats gehouden door een veerring. Voordelen van het Tracksure product zijn onder andere de volledige veiligheid tegen het loskomen van wielen en spoorelementen, doordat de moeren zijn geborgen en dat de borging los zit van de moer, maar niet kan losraken. Een ander groot voordeel is dat de onderhoudsfrequentie omlaag gaat wat een groot kostenvoordeel met zich meebrengt.

ETS Spoor is de exclusieve vertegenwoordiger van Tracksure in de Benelux en omringende landen. Het is een technische handelsfirma die onder andere spoorwegmaterialen levert en onderhoudsdiensten uitvoert. Het is een relatief klein bedrijf met circa 25 medewerkers.

Een model van Tracksure is tot en met morgen, donderdag 29 maart, 17.00 uur te bezichtigen op het Media & Innovation Square op de Rail-Tech® Europe Exhibition in Koninklijke Jaarbeurs Utrecht, hal 4 alsmede in de stand van ETS Spoor, standnummer 3B088.