Industrie toont veerkracht op METS 2008 | Expovisie

Industrie toont veerkracht op METS 2008

Het onverwacht hoge aantal bezoekers van METS 2008 (18-20 november) benadrukt nogmaals de positie van de beurs als ‘s werelds toonaangevende platform voor de internationale plezier- en kleine beroepsvaart.

Het onverwacht hoge aantal bezoekers van METS 2008 (18-20 november) benadrukt nogmaals de positie van de beurs als ‘s werelds toonaangevende platform voor de internationale plezier- en kleine beroepsvaart.

Productmanager Irene Dros was uitermate verheugd over de opkomst. “Hoewel het aantal exposanten ongekend hoog was, was iedereen zich bewust van de dalende bezoekersaantallen van scheepvaartevenementen; de angst bestond dat ook wij dit jaar veel lager zouden scoren”, aldus Irene Dros. “Al hebben wij dezelfde cijfers behaald als vorig jaar met alle extra aandacht voor die editie vanwege het

20-jarig jubileum van METS; feit is dat er 10% méér bezoekers waren dan in 2006. En toen zag de economie er veel florissanter uit", voegt ze toe.

Drukke beursvloer

Dankzij de sterke deelname was METS weer een bruisend evenement waarin het goed zakendoen én netwerken was. Ondanks de begrijpelijk voorzichtige stemming, blijkt uit de feedback van exposanten dat vooral in het SuperYacht segment veel deelnemers een ‘recordjaar’ hebben geboekt. “Hoewel de exposanten in het SuperYacht Pavillion het ongelooflijk goed hebben gedaan, zal het voor veel andere bedrijven ongetwijfeld een lastige periode worden. Toch is de stemming vastberaden. In veel gevallen zijn meer directe prospects benaderd dan verwacht”, geeft Dros aan. Sylvain Weiler, CEO van het Franse bedrijf Nenuphar Cap Rea is het hier mee eens: "Na drie dagen METS, die ook deze editie zeer goed voor ons bedrijf waren, heb ik meer vertrouwen in volgend jaar, ondanks het wereldwijde economische klimaat. Het aantal contacten was zoals verwacht en met name uit Oost-Europa waren de reacties bijzonder positief. METS heeft altijd al een boost gegeven aan onze exportverkopen en we komen in 2009 dan ook zeker terug", zei hij.

Cijfers 2008

  • 18.485 bezoekers uit 89 landen (2007: 19.764, 2006:16.805)
  • 1.210 exposanten uit 36 landen (2007: 1.137, 2006: 1.101)
  • Inclusief 118 exposanten in het SuperYacht Pavillion (2007: 71, 2006: 51)

Design Award

En dan was er natuurlijk nog het succes van de breakfast briefing in nieuwe stijl, met een keynote presentatie door Hugo Maurstad van Altor Equity Partners ondersteund door de professionele vaardigheden van Laurien Hessels van Christies Auctioneers als ceremoniemeester. Daarna reikte DAME Juryvoorzitter Bill Dixon de prijzen uit aan de winnaars van de Design Award METS (DAME) 2008.

Er deden 110 bedrijven aan de wedstrijd mee met in totaal 136 producten. De shortlist bestond uit drieënvijftig inschrijvingen. “Alle beoordeelde producten hadden een hoog niveau en waren van uitstekende kwaliteit”, aldus Dixon. “Net zoals vorig jaar kende elke categorie sterke kandidaten, en het besluit over de uiteindelijke winnaar leverde diverse interessante discussies binnen de Jury op. We hebben dit jaar ook meer speciale vermeldingen toegekend, waarmee het niveau van de inschrijvingen nog eens wordt onderstreept. De Jury was bijzonder verheugd over de producten die aanspraak konden maken op een innovatie- of eco-certificaat.”

De 2008 DAME Award is gewonnen door het Hybrid Propulsion System van Steyr Motors GmbH.

Liefdadigheid

Dit jaar was de International Association of Disabled Sailing (IFDS) uitgekozen als goed doel voor de DAME donatie. De directeur van de IFDS, Serge Jorgensen ontving uit handen van RAI Exhibitions managing director, Ids Boersma een cheque van € 20.400; het totale bedrag aan inschrijvingsgelden voor de wedstrijd. Het geld zal worden gebruikt om gehandicapten te kunnen laten deelnemen aan verschillende aspecten binnen de zeilsport, zowel recreatief als op wedstrijdniveau.

METS 2009

METS 2009 – op 17-18-19 november – wordt in een nieuw jasje gestoken met extra expositieruimte en een betere toegang voor exposanten én bezoekers. Hoogtepunten zijn de overstap naar grotere hallen, één complete hal voor het SuperYacht Pavillion en de rol van het nieuwe RAI Elicium gebouw, dat begin volgend jaar is voltooid, als het nieuwe middelpunt van METS. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar op metstrade.com.