Industrie en ICT kan niet meer stuk | Expovisie

Industrie en ICT kan niet meer stuk

Een gestegen exposantenwaardering, veel reserveringen voor 2008, een druk bezocht congresprogramma en een Executive Dinner waar de grote eindgebruikers discussieerden over the Value of Visibility. De vakbeurs Industrie & ICT die dit jaar met deze naam zijn eerste editie beleefde kan niet meer stuk. Exposanten zullen het nog moeilijk genoeg krijgen om snel vervolgafspraken met hun leads te maken. De beurs werd op 7 en 8 november gelijktijdig gehouden met de vakbeurs ICT & Logistiek. Beide beurzen wisten gezamenlijk 4.679 aan zich te binden. Ruim de helft (54%) van het Industrie & ICT-bezoek beslist zelf over investeringen. Een op de drie heeft een adviserende stem. Een gestegen exposantenwaardering, veel reserveringen voor 2008, een druk bezocht congresprogramma en een Executive Dinner waar de grote eindgebruikers discussieerden over the Value of Visibility. De vakbeurs Industrie & ICT die dit jaar met deze naam zijn eerste editie beleefde kan niet meer stuk. Exposanten zullen het nog moeilijk genoeg krijgen om snel vervolgafspraken met hun leads te maken. De beurs werd op 7 en 8 november gelijktijdig gehouden met de vakbeurs ICT & Logistiek. Beide beurzen wisten gezamenlijk 4.679 aan zich te binden. Ruim de helft (54%) van het Industrie & ICT-bezoek beslist zelf over investeringen. Een op de drie heeft een adviserende stem. 

Projectmanager Annette Bos van VNU Exhibitions is meer dan tevreden. “Met MESA European Plant-to-Enterprise Conference hebben we een sterke internationale troef aan de beurs gekoppeld. Het congres is bezocht door 150 professionals uit 27 landen. De conferentie was een van de vele activiteiten. Druk bezocht waren ook de seminars. De industrie heeft vertrouwen in de economie. Veel bezoekers zijn met concrete investeringsvragen voor de komende twee jaar naar de beurs gekomen. Bijna alle exposanten hebben vervolgafspraken gemaakt. Niet verwonderlijk als je je realiseert dat acht van de tien bezoekers betrokken is bij investeringsprocessen. Exposanten beoordeelden de beurs met een 7.1. Exposanten hebben 60 procent van de beschikbare halcapaciteit voor 2008 al weer in optie genomen.”

  • 54% beslist zelfstandig over investeringen
  • 35% vervult directie- of management functie 
  • 40% kwam met concrete investeringsplannen voor de komende twee jaar
  • 60% van het beschikbare expositieoppervlak voor 2008 is al weer gereserveerd.

Riekele Heida van Friesland Foods is niet voor niets naar Utrecht gekomen. “Als je nu een fabriek bouwt, moet je die al uitleggen op de functionaliteit die je in 2015 verwacht nodig te hebben. Ik probeer hier vooral in contact te komen met mensen die me daarbij zouden kunnen helpen, maar dan vanuit fundamentele natuurkundige kennis. En er staat hier genoeg potentie bij elkaar.”

Dennis Groeneboer van Corus beaamt dit: ‘Wij zijn hier met een vrij grote groep van onze afdeling die gericht is op de procesautomatisering van onze productie. Je ziet op een beurs als deze altijd veel nieuwigheden, je krijgt veel informatie, en je doet ook veel nieuwe ideeën en inspiratie op. Hier bijvoorbeeld, over OEE, daar wil ik wel wat meer mee doen. Als we thuis zijn, leggen we alle ontwikkelingen die we gezien hebben naast elkaar. Die evalueren we dan gezamenlijk. Dan nodigen we de betreffende leveranciers uit voor een demonstratie.”

De juiste mensen
”Op Industrie & ICT lopen precies de goede mensen rond”, zegt exposant Joop de Kwant van Prodek. “Deze beurs bevestigt maar weer eens wat we altijd dachten. Ook in een tijd dat mensen alles kunnen vinden op internet, is persoonlijk contact onvervangbaar. Dit is ook een typische netwerkbeurs. Overal zie je mensen met elkaar praten. We gaan het nog druk krijgen om alle contacten na de beurs op te volgen. Want daar moet je de beurs uiteindelijk terugverdienen. Maar daar maar ik me helemaal geen zorgen over.”

Ralph Bus van exposant Ordina Technical Automation/Novotek, is het met zijn collega-exposant eens. Hij spreekt van een geweldige beurs. ‘Persoonlijk contact blijft onvervangbaar. En je ziet dat zelfs de klanten die normaal gesproken weinig tijd hebben toch op deze beurs naar je toe komen. Dat zegt ook wel iets over het belang dat zijzelf aan de beurs hechten. Voor ons is het MES domein het hottest item na ERP. Dat merken we aan het bezoek. Mensen hebben heel specifieke concrete interesse en maken meteen vervolgafspraken voor na de beurs. Kortom: we spreken hier precies de mensen die op ons verlanglijstje stonden. Zelden zo effectief zaken gedaan.”

Annette Bos: “We weten uit ervaring dat een groot deel van het bezoek op de beursvloer besluit investeringen naar voren te halen. Anderen krijgen door alle nieuwe kennis nieuwe ideeën voor nieuwe toepassingen. Kortom, Industrie & ICT is inspirerend voor het bezoek en lucratief voor de deelnemers.”

Industrie & ICT is in 2008 onderdeel van de Industriële Week die van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

VNU Exhibitions laat haar beurscijfers auditen door Ernst & Young accountants. Dit gebeurt volgens de richtlijnen van de UFI, de internationale organisatie van beursorganisatoren.