IBC blijft in Amsterdam | Expovisie

IBC blijft in Amsterdam

IBC, Europa’s grootste broadcastevenement en Nederlands grootste internationale vakbeurs, blijft in Amsterdam. Amsterdam RAI heeft de competitie gewonnen van de steden Barcelona en München.  De organisatie heeft getekend voor in ieder geval 2007 en heeft geen plannen om voor 2009 een nieuwe competitie uit te vaardigen. Het behoud van IBC betekent voor Amsterdam economisch veel. Berekend is, dat de beurs zeker voor 50 miljoen euro aan extra inkomsten voor de stad oplevert. IBC, Europa’s grootste broadcastevenement en Nederlands grootste internationale vakbeurs, blijft in Amsterdam. Amsterdam RAI heeft de competitie gewonnen van de steden Barcelona en München.  De organisatie heeft getekend voor in ieder geval 2007 en heeft geen plannen om voor 2009 een nieuwe competitie uit te vaardigen. Het behoud van IBC betekent voor Amsterdam economisch veel. Berekend is, dat de beurs zeker voor 50 miljoen euro aan extra inkomsten voor de stad oplevert. 

 

Algemeen directeur Hans Bakker is zeer ingenomen met het besluit van de Britse organisator van het evenement. “Maar het is niet de verdienste van Amsterdam RAI alleen. Voor de competitie hebben we alle zeilen bijgezet met  Amsterdam Partners, waarin ook partijen als de horeca en de gemeente en het openbaar vervoer, het projectbureau Noord/Zuidlijn en de Amsterdam Tourist & Convention Board vertegenwoordigd zijn. Het is ook niet niks, want we hebben bijvoorbeeld ook te maken met de bouw van die nieuwe NoordZuid lijn van de metro”

 

Volgens Bakker beschouwt IBC Amsterdam als een attractieve multiculturele stad, bijzonder gunstig gelegen voor internationale evenementen. De garanties van de hotellerie dat hotelprijzen niet explosief zullen stijgen, de succesvolle eerdere edities van het evenement, de uiterst flexibele infrastructuur van het congrescentrum, het zijn stuk voor stuk pluspunten die bijgedragen hebben tot de positieve beslissing. IBC, International Broadcasting Convention is het tweejaarlijkse evenement voor de  televisiebranche. Meer dan 50.000 vakbezoekers uit de hele wereld bezoeken de beurs en de vele seminars en congressen. Amsterdam RAI  is sinds 1992 de gastheer van het evenement. Toen nog met 8.000 bezoekers. De enorme groei van het evenement heeft dan ook veel met Amsterdam RAI en de flexibele infrastructuur te maken. Tijdens de IBC is dan ook het hele complex van de RAI in gebruik.

 

Over die metrowerken vlak voor de deur van Amsterdam RAI zegt de algemeen directeur: “We hebben de overlast van die bouw aardig onder controle. Er is een projectingenieur aangesteld die tot op het uur nauwkeurig bijhoudt dat er geen belastende werkzaamheden uitgevoerd worden op tijden dat er bijvoorbeeld congressen in huis zijn. En die ook alert is op alle andere belemmerende factoren die kunnen optreden. En op dit moment wordt er hard gewerkt aan een database, waarin alle betrokkenen, ook de exposanten en bezoekers van Amsterdam RAI  van uur tot uur kunnen zien waar eventuele beperkingen zich voordoen of welke routes er zijn voor de taxi’s. Om maar een voorbeeld te noemen.”

 

Terug naar de IBC: De zekerheid is er voor 2007 en een grote mate van zekerheid als het om 2009 en verder gaat. Waarom daar nog niets definitiefs over?

Hans Bakker: “Ik kan me dat wel voorstellen. Ze hebben niet de intentie om een nieuwe pitch uit te schrijven. Maar de slag om de arm betekent wel een drukmiddel om bijvoorbeeld de prijzen van de hotellerie in de greep te houden.  Maar we zijn apetrots. We hebben de pitch, met een niet makkelijke kaart, toch niet van de minsten gewonnen.”