IAA kiest voor München | Expovisie
IAA 2021 naar München

IAA kiest voor München

De volgende editie van IAA zal in 2021 plaatsvinden in München. Deze beslissing werd op 3 maart bekendgemaakt door het bestuur van de Duitse Vereniging van de Automobielindustrie (VDA).

Na het aangekondigde vertrek van de internationale autobeurs uit Frankfurt waren er verschillende kandidaatsteden in Duitsland in de race. In de laatste ronde vielen Berlijn en Hamburg af. Eind januari hadden Frankfurt am Main, Hannover, Köln en Stuttgart al te horen gekregen dat zij niet op de shortlist voorkwamen.

Grote conceptverandering

De IAA staat tevens aan de vooravond van een grote conceptverandering. Tot nu toe is duidelijk dat de transitie wordt gemaakt van autobeurs naar  mobiliteitsplatform. De gaststad moet zich tijdens de beurs ontwikkelen tot een ‘Smart City’ met intelligente concepten en genetwerkte vervoerswijzen ten behoeve van duurzaam vervoer.

Volgens de VDA-directie heeft München de beste voorwaarden voor deze herstart van de IAA, mede omdat in en om het stadscentrum locaties beschikbaar zijn voor evenementen die via een eigen transfertraject voor milieuvriendelijke voertuigen met de beurs in Messe München zijn te verbinden. De industriële en automotive stad München is bekend met de aanpak van dit type evenementen, niet in het minst vanwege het Oktoberfest en andere grote evenementen, aldus de VDA. De hoofdstad heeft ook geadverteerd met zijn luchthaven en de hightech-industrie die daar is gevestigd met bedrijven zoals Google, Apple, Microsoft, Amazon en start-up conferenties zoals Bits & Pretzels.

Kwart miljoen minder bezoekers

IAA verlaat nu Frankfurt waar de tweejaarlijkse beurs al tientallen jaren plaatsvond. Tijdens de afgelopen editie in september 2019 veroorzaakte de burgemeester van Frankfurt Peter Feldmann, die ook voorzitter is van de raad van toezicht van het beursbedrijf in Frankfurt, een schandaal omdat hij – in tegenstelling tot voorgaande jaren – tijdens de openingsceremonie geen speech hield, maar zijn kritische toespraak online publiceerde. De beurs werd ook geconfronteerd met grootschalige klimaatprotesten. Uiteindelijk bezochten ongeveer 560.000 mensen IAA Frankfurt 2019, ongeveer een kwart miljoen minder dan in 2017.