Beurs-WTC Congress & Event Center op Beurslocaties.nl

Hypsos met stokjes

Hypsos, de bekende bouwer uit Soesterberg, is het Chinese avontuur aangegaan. Een joint venture met de beursgenoteerde onderneming W.Hing in Hong Kong. Sterker, projectdirecteur Hypsos, Rowan Tiesma heeft zijn koffers al gepakt staan en is in Hong Kong op zoek naar huisvesting. Hij geeft leiding aan Hypsos  Leisure Asia Ltd. Johan van de Water is algemeen directeur van Hypsos. Geoefend in het eten met stokjes?

Van de Water: “In Nederland zijn we misschien vooral bekend van de tentoonstellingsbouw. Van concept tot uitvoering. Maar museale projecten vormden met interieurbouw en evenementen ook al een sterke discipline. In die museale projecten hebben we steeds meer het accent verlegd van ontwerp en uitvoering, naar concept en projectbeheer. We hebben interessante projecten gedaan in Londen. Dan raak je bekend in die museale wereld. Ook in Azië.”

 

Hoe kwam u daar verzeild?

Van de Water:” Via een tender, kwamen wij in kontakt met  W.Hing. Zij zijn groot in “bouwen”. Wij dus in concept, ontwerp en projectbeheer. We hebben succesvol aan een designtender meegedaan voor een sciencepark in Guangdong en een project in Hong Kong.  Willen we groeien, dan is Amerika niet echt  interessant. De groei zit in Azië. Niet alleen als het om musea gaat, maar ook voor scienceparken, brand centres, infocentra en dergelijke. Dat is booming business. Tegelijk is het ook op beursgebied natuurlijk zeer interessant. Zeker Hong Kong. Het is er een broedplaats van grote en kleinere beurzen allemaal op export gericht. En ook op  dit gebied kunnen we natuurlijk met onze lokale contacten in Hong Kong  onze expertise aanbieden.”

 

Hong Kong en niet Shanghai?

Van de Water: “W.Hing heeft er het hoofdkantoor. Maar de netwerken reiken natuurlijk veel verder. En  fiscaal is het in Hong Kong ook minder gecompliceerd dan in Shanghai.”

 

Blijft de vraag: Geoefend in het eten met stokjes?

Van de Water: Voor lekker eten heb je veel over. Maar de vergelijking is wel aardig. Je hebt er alle voordeel van om in Azië met lokale partners te werken die de zeden en gebruiken kennen. Als die samenwerking klikt heb je de perfecte symbiose.

 

Volgende stap?

“Wat dacht je van het Midden Oosten? Dubai bijvoorbeeld?”

 

Foto: Rowan Tiesma. Koffers zijn gepakt.