Hondenshows in Amsterdam op de tocht | Expovisie

Hondenshows in Amsterdam op de tocht

Het gemeentebestuur van Amsterdam onderzoekt of zij hondenshows in de toekomst nog wil toestaan in de stad. Zulke shows zouden dieronvriendelijk zijn. Volgens de Amsterdamse GroenLinks-fractie wordt op dit soort evenementen het doorfokken van honden gepromoot en zouden veel honden er onnatuurlijk gedrag vertonen. Van 9 tot en met 12 augustus vindt in de RAI de grootste hondenshow ter wereld plaats, de World Dog Show. Een handvol demonstranten van de stichting Dier & Recht heeft zich in hondenkostuum verzameld voor de ingang van de RAI.

Rechtvaardig voor mens en dier

“Amsterdam wil een duurzame en rechtvaardige stad zijn voor mensen én dieren. Uit oogpunt van dierenwelzijn is het volstrekt ongewenst dat er bij hondenshows rassen kunnen worden ingeschreven met een beduidend risico op erfelijke aandoeningen”, zo spreekt het college van Amsterdam zich uit.

De RAI is momenteel vergunninghouder, maar het college gaat onderzoeken of de vergunningsvoorwaarden kunnen worden aangepast, zodat het niet meer mogelijk is om hondenshows in Amsterdam te organiseren. Een poging tot een echt hondenshow-verbod, dat alleen landelijk kan worden geregeld, sneuvelde eerder in de Tweede Kamer.

Aannames niet correct

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, opdrachtgever van de World Dog Show 2018, is van mening dat de aannames over het gedrag en het welzijn van de honden tijdens het evenement niet correct zijn. “De keurmeesters die de honden keuren hebben instructies om op het welzijn, het gedrag en de uiterlijke kenmerken te letten. Speciale instructies voorzien er in dat zij niet alleen verplicht zijn te letten op de gezondheid van de te keuren honden, maar daar ook naar handelen in hun beoordelingen, kwalificaties en prijzen”, aldus de organisatie. “Ook dragen wij buiten de keuringsringen zorg voor het welzijn van de ingeschreven honden. Zo zetten wij een groot Honden Welzijn Team in, dat tijdens het event het welzijn van de aanwezige honden voortdurend controleert. De totale RAI is afgehuurd, waarbij ook veel ruimte gereserveerd is voor het uitlaten van en het relaxen met de hond rondom en in het showgebied”.