Groen, altijd in de mode | Expovisie

Groen, altijd in de mode

Groen op een stand roept positieve associaties op. Planten en bloemen zijn een milieuvriendelijke manier om de stand sfeer en kleur te geven.

Groen op een stand roept positieve associaties op. Planten en bloemen zijn een milieuvriendelijke manier om de stand sfeer en kleur te geven.

Er bestaan net zoveel groendecoraties als er exposanten zijn. Op de ene stand vormt een buxushaagje een discrete wand en op de andere vormt een tot in detail uitgewerkte bloemenpartij de kern van de boodschap.

Ook “open” ruimtes op de beursvloer winnen aan sfeer door het toepassen van groendecoraties. Want wat is een rustzone zonder groenpartij en wat is een restaurant zonder groendecoraties op de tafels? Al is het maar een enkele bloem in een vaasje.

 

Klassiekers

De verschillende toepassingen van groen op de stand kunnen in een paar groepen worden verdeeld:

Functioneel Hier wordt groendecoratie gebruikt om de standruimte te segmenteren, onderdelen aan het oog te onttrekken of grote open ruimtes te breken. Vaak wordt hiervoor een beroep gedaan op klassiekers als Bamboe, Buxus, Hedera, Ficus, Laurier, Palm of Taxus.

Esthetisch De groendecoratie maakt integraal onderdeel uit van de algemene presentatie en helpt een bepaalde sfeer scheppen. Naast alle “klassieke” niet-bloeiende planten wordt daarvoor vaak ook met snijbloemen en/of bloeiende planten gewerkt. Omdat dit soort groendecoratie een grote invloed heeft op het totaalbeeld – en dus op het communicatie-effect – vergt ze extra zorg en aandacht tijdens de beursdagen.

Geïntegreerd Een enkele keer is de groendecoratie een geïntegreerd onderdeel van de boodschap. In dat geval wordt de groene invulling al op de tekentafel in het project opgenomen. De dragende structuur, de visuals, de tentoongestelde producten en de decoratie vormen een harmonisch geheel.  

 

Kunstlicht

Planten en bloemen hebben het op een beursstand zwaar te verduren. Vooral de hitte die door het kunstlicht wordt veroorzaakt, is funest voor de conditie van de groendecoratie. Zo verzorgt u planten op de stand:

Niet-bloeiende planten: De planten die u bij gespecialiseerde bedrijven huurt, worden aangeleverd met het spreekwoordelijke water tot aan de mond. In principe hoeft u ze voor een kortlopende beurs geen extra water te geven. Voor langlopende beurzen (een week of meer) komt doorgaans iemand van het verhuurbedrijf langs om alle planten op bereikbare plaatsen te begieten.

Bloeiende planten: Hou rekening met de seizoensgebondenheid van de meeste bloeiers. Zorg ervoor dat de planten bij levering aan het begin van hun bloeiperiode zijn, zo houden ze het makkelijk acht dagen uit. Voor zover dat niet door de leverancier gebeurt, moet u elke avond de plant begieten. Door de uitgebloeide knoppen weg te knijpen, zorgt u ervoor dat de groendecoratie op elk moment fris oogt.

Snijbloemen Snijbloemen zijn het symbool van gastvrijheid en goede smaak, maar ze zijn ook heel fragiel. Snijbloemen houden het op de stand maximaal vier dagen uit, op voorwaarde dat u voor een sterke variëteit kiest die plukvers wordt geleverd. Dus via een groothandelaar. Variëteiten die het relatief lang uitzingen zijn groot- en lipbloemige lelies en bepaalde types rozen. Minder bestand tegen het harde beursleven zijn onder meer tulpen en flox. Ververs het water regelmatig.

 

Vintage Glamour?

Still life, Outside in, Animated colours en Vintage Glamour. Dat zijn de vier inspiratiethema’s voor bloemen en planten voor de lente, zomer, herfst en winter van 2006.

Meer informatie over deze thema’s en de invulling ervan vindt u terug op de site van Bloemenbureau Holland: www.flowercouncil.org/nl/