Event & Science Valley Ede | Expovisie

Event & Science Valley Ede

Visie valt Gerben Kuipers niet te ontzeggen. Daadkracht ook niet. Niemand gaf een stuiver voor zijn plannen voor een mega bioscopencentrum in de geluidswal langs de A4 bij Ede. Maar in vijf jaar tijd is zijn CineMec Infotainmentcentre Ede in het VARA-TV-programma Kassa als beste bioscoopcentrum uit de bus gerold. 
En opnieuw daagt Kuipers de wereld uit, nu met de plannen voor zijn Event & Science Valley Ede, waar CineMec een onderdeel van is. Gebruik makend van die geluidswal langs de A 4 moet er een hotel, een financieel centrum,, sportfaciliteiten, vergader- en beurzencentrum komen, waarmee Ede definitief op de evenementenkaart wordt geplaatst.

 

 

Dromen? Als het aan de directeur van Kuipers ligt is het futuristisch ogende hotel met verschillende sterrenniveaus al medio 2007 klaar. Zijn transponeerbare congres, beurzenhal moet zelfs eind 2006 exploitabel zijn. De overige onderdelen van het masterplan verkeren in de overleg- en kneedfase. Gerben Kuipers:

 

“Ik ben een praktische denker en vernieuwer. En cinemafiel. Films stellen je in staat te kijken naar een niet bestaande realiteit. Misschien is dat wel de belangrijkste inspiratiebron. Een bioscoopzaal of congreszaal is in wezen een zelfde zwarte doos als een evenementenhal of beurshal. Als je dan naar de exploitatie kijkt, zie je dat er een enorme hoeveelheid tijd besteed wordt aan de ombouw van zaal naar beursruimte. Of van zaal naar banqueting. Allereerst werd ik gefascineerd door de uitrolbare grasmat van het Gelredome, waarmee een voetbalstadion betrekkelijk snel getransformeerd kon worden in een evenementenstadion. Maar toen ik een keer voor die nieuwe brug in Rotterdam stil stond, De Hef, kreeg ik het idee om die heftechniek van een brug te gebruiken.”

 

De eerste nieuwe multifunctionele hal/zaal wordt een zaal in de geluidswand langs die A 4 van 20  x 70 meter. Twaalf meter hoog. In amfi-opstelling plaats biedend aan 1066 bezoekers.  Begin maart gaat de eerste spade de grond in . Zijn enthousiasme is groot. Nooit vertoond, zal hij zeggen. “Ik heb bedacht dat de oplopende vloer van de bioscoop, of amfi-opstelling voor een congres, met de vaste stoelenopstelling in zijn geheel opgelicht moet kunnen worden, zoals dat ook met een brugdeel kan. Mijn zaal heeft een hoogte van 12 meter. Die vloer gaat omhoog en heeft alle akoestische , en verlichtingselementen al in zich om als plafond optimaal dienst te doen.  Trussen zijn van zichzelf al prima dragers. Vier minuten is de heftijd, twintig minuten de gehele metamorfose inclusief schoonmaken. Onder de vloer in de normale situatie is door die oplopende vorm al veel ruimte en hoogte om een deel van de evenementen of beursruimte in te richten, terwijl de zaal nog in de “normale” opstelling staat.“

 

Het hotel wordt een futuristisch ogend hotel, dat door de architect ook als een landmark wordt neergezet. Waarom een hotel als de bereikbaarheid met de randstad, Amsterdam, Utrecht zo optimaal is? Kuipers: Ede heeft een schitterende regiofunctie. Alleen al daarom. Maar als je verder gaat denken en die multifunctionaliteit wilt uitbouwen, kom je vanzelf ook op de hotelfunctie. Net als het betrekken van de universiteit van Wageningen en de sportuitstraling van Papendal. Die aanvullingen maken een valley-karakter  voor Ede tot een realiteit.”