Europort Istanbul toonaangevend | Expovisie

Europort Istanbul toonaangevend

Op Europort Istanbul 2009 heerste dankzij 217 exposanten, 610 vertegenwoordigde merken uit 34 landen, 6 nationale paviljoens en 7,869 bezoekers uit 48 landen een positief zakelijk klimaat. De vakbeurs werd geopend door de Turkse Minister van Industrie en Handel. Deze resultaten bevestigen de toonaangevende positie die Europort Istanbul in Turkije inneemt. De maritieme vakbeurs vond plaats van 25 tot en met 28 maart in het Istanbul Expo Center en werd georganiseerd door Ahoy Rotterdam en NTSR International Exhibition and Congress Organizers in exclusieve samenwerking met de Turkish Chamber of Shipping.

Op Europort Istanbul 2009 heerste dankzij 217 exposanten, 610 vertegenwoordigde merken uit 34 landen, 6 nationale paviljoens en 7,869 bezoekers uit 48 landen een positief zakelijk klimaat. De vakbeurs werd geopend door de Turkse Minister van Industrie en Handel. Deze resultaten bevestigen de toonaangevende positie die Europort Istanbul in Turkije inneemt. De maritieme vakbeurs vond plaats van 25 tot en met 28 maart in het Istanbul Expo Center en werd georganiseerd door Ahoy Rotterdam en NTSR International Exhibition and Congress Organizers in exclusieve samenwerking met de Turkish Chamber of Shipping.

 

Internationaal karakter

Met 6 landenpaviljoens uit China, Denemarken, Frankrijk, Korea, Nederland en Roemenië en individuele deelnames van exposanten die merken uit 34 landen vertegenwoordigden, heeft Europort Istanbul bewezen een sterk internationaal platform voor de maritieme industrie te zijn.

Ondanks de zware economische tijden, was de algehele sfeer goed. De beurs trok kwalitatief hoogwaardige bezoekers en veel exposanten deden goede zaken.

Volgens Dhr. Henk Gennissen van Holland Marine Equipment, coördinator van het Holland Paviljoen: ”Wij waren ruim vertegenwoordigd met 17 deelnemende bedrijven. Hoewel de marktsituatie weliswaar niet zo gunstig is momenteel, heeft een aantal exposanten toch goede leads en orders binnen weten te halen. Praxis Automation bijvoorbeeld, aanwezig op de beurs met hun Integrated Navigation System, ontving orders van de Çiçek Shipyard en de Selay Shipyard. Mr. Rene van Lubeek van Praxis: "Wij geloven dat, juist ook in moeilijke tijden, we er moeten zijn voor onze klanten. Wij hebben op Europort Istanbul flink uitgepakt omdat wij sterk geloven in de Turkse scheepsbouw.”
Andere deelnemers van het Holland Paviljoen waren eveneens positief. Dhr. Terry van Velzen van de Imtech Marine Group zei: “We zien dat de scheepsbouw in Turkije zich snel ontwikkelt en zich inmiddels ook richt op hightech, gespecialiseerde schepen zoals marine schepen, megajachten en offshore-schepen. Nederlandse maritieme toeleveranciers doen er goed aan deze ontwikkelingen op de voet te volgen om te zien waar zij van toegevoegde waarde voor de Turkse markt kunnen zijn.”

Mr. van der Lip van VDL Klima uit Nederland stemt daarmee in: “We namen deel samen met ABC Diesel en BetuMar. Voor ons was de beurs succesvol omdat zij heeft geresulteerd in een aantal belangrijke nieuwe contacten en verschillende serieuze aanvragen voor offertes. Bovendien hebben we een belangrijk lopend project concreet kunnen maken.”

 

Concrete resultaten

Beşiktaş Gemi İnşaa en het Italiaanse bedrijf GAS&HEAT zetten op Europort Istanbul hun handtekening onder een belangrijke overeenkomst. Beşiktaş Gemi İnşaa Inc. zal vier gastankers met een capaciteit van 3360cbm voor de Italianen gaan bouwen. Yavuz Kalkavan, CEO van Beşiktaş Group zegt: “Wij geloven dat we lange termijn succes kunnen behalen door een sterke relatie aan te gaan met scheepsbouwbedrijven en scheepvaartondernemingen om zo sterk winstgevende scheepsbouwprojecten te verwerven.

 

De samenwerking symboliseert tevens Beşiktaş Gemi İnşaa Inc.’s succesvolle entree tot nieuwe, specialistische markten zoals de LPG markt. Europort Istanbul heeft bewezen van groot belang te zijn voor ons om deze ambities te kunnen realiseren.”

Mauro Evangelisti, General Manager van Gas&Heat Shipping, geeft aan dat hun order om vier schepen te laten bouwen duidelijk maakt dat de maritieme industrie nog altijd stevig in haar schoenen staat.

 

Ministeriële ondersteuning

Dat Europort Istanbul kan rekenen op de actieve ondersteuning van belangrijke partijen werd duidelijk tijdens de officiële openingsceremonie. De Turkse minister van Industrie en Handel Mehmet Zafer Çağlayan, Ondersecretaris voor Maritieme Zaken Hasan Naiboğlu, viceadmiraal Feyyaz Öğütçü en Hoofd van de Turkse Chamber of Shipping Metin Kalkavan waren allen aanwezig. De Minister van Industrie en Handel maakte in zijn openingsspeech duidelijk dat de maritieme sector voor Turkije van zeer groot belang is. De sector biedt werk aan tienduizenden mensen en Europort Istanbul 2009 speelt een leidende rol in de koers die de Turkse maritieme industrie dient te varen, zo legde hij uit. Het is belangrijk dat wij in ons land zo’n grote maritieme vakbeurs organiseren in een tijd van wereldwijde crisis. 90% van het Turkse buitenlandse handelsvolume komt voort uit de maritieme sector en vertegenwoordigt een waarde van $ 300 miljard. Turkije heeft veel crisissen overleefd en de economische stabiliteit die Turkije nu kent, is voor een groot gedeelte te danken aan de vooruitgang in de Turkse scheepsbouwindustrie.” Minister President Dhr. Recep Tayyip Erdoğan stuurde de organisatoren een telegram om alle exposanten succes te wensen tijdens de beurs en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de maritieme sector.

 

Grote interesse voor 2011

 

Veel exposanten hebben te kennen gegeven dat zij zeker zullen deelnemen aan de komende editie van Europort Istanbul in 2011. Ook dhr. Sun Chae van BUSAN, coördinator van het Korea Paviljoen liet weten dat zij in 2011 met een zelfs groter paviljoen zeker weer van de partij zullen zijn. “De exposanten zijn allen overtuigd dat de Turkse regio een belangrijke rol speelt in de internationale maritieme wereld en zij zien hier goede perspectieven voor de toekomst. Europort Istanbul biedt een toegangspoort tot nieuwe marktkansen voor deelnemende bedrijven en heeft bewezen dat zij een serieuze zakelijke stimulator is voor zowel Turkse als internationale maritieme bedrijven.” concludeert dhr. Serkan Tiglioglu, general manager van NTSR. Dhr. Jos van der Vegt, CEO van Ahoy Rotterdam: “Ik ben blij dat we het merk Europort naar Istanbul hebben gebracht. Wat eens begon als ‘Exposhipping’, een grotendeels nationale Turkse vakbeurs, is uitgegroeid tot een toonaangevende internationale vakbeurs in Turkije. Een stijging van het aantal internationale exposanten met 40%, ten opzichte van Europort Istanbul 2007, is een meer dan bevredigend resultaat en we zijn overtuigd dat dit percentage weer hoger zal zijn in de komende editie.”

 

Europort Istanbul 2011

Europort Istanbul is de toonaangevende maritieme vakbeurs in Turkije. De volgende editie staat gepland voor 23 tot en met 26 maart 2011 in het Istanbul Expo Center. De organisatoren zijn Ahoy Rotterdam en NTSR International Exhibition and Congress Organizers in exclusieve samenwerking met de Turkse Chamber of Shipping. Meer informatie over Europort Istanbul kan worden gevonden op www.europort-istanbul.com.