Empack start Towards Zero Waste | Expovisie

Empack start Towards Zero Waste

Tijdens de beurseditie van 31 maart tot en met 2 april in Jaarbeurs Utrecht start Empack Nederland met het project Empack Towards Zero Waste. In drie jaar tijd wil Empack naar een volledig afvalvrije beurs. Het streven is dat er tijdens Empack 2022 geen restafval meer is en er grondstoffen voor hergebruik overblijven.

Practice what you preach

Empack Nederland is de eerste beurs van Easyfairs die op dit concept overstapt. “Practice what you preach”, zo onderbouwt de beursorganisator de motivatie om ermee te starten. “Het is mede ingegeven door opmerkingen van bezoekers en standhouders. Wij houden ieder jaar een enquête onder hen na afloop van de beurs. Met name vorig jaar besteedden we tijdens de beurs in Den Bosch heel veel aandacht aan plastic recycling. Wij kregen toen de – terechte – opmerking terug hoe dat voor ons zelf zat? Als je het propageert, doe het dan ook zelf. Verbeter de wereld en begin bij je zelf,” aldus Irma de Hoon, group event director van Easyfairs.

Driejarig traject

Easyfairs en EcoSmart kozen er bewust voor om er een driejarig traject van te maken. De Hoon: “EcoSmart adviseerde ons dat om het goed te kunnen doen. We beginnen eerst met consumentenverpakkingen. Bij ons komt daarnaast nogal wat bedrijfsverpakkingsafval vrij tijdens de opbouw van de stands. Alles in één keer is te veel. Er komt nogal wat op ons en de standhouders af. Daarbij moeten we overigens nooit uit het oog verliezen dat verpakkingen op zich een heel belangrijke functie hebben.”

EcoSmart heeft in de afgelopen twee jaar tien evenementen gedaan. Ze verzorgde onder meer een project voor het Nationaal Sustainability Congres in 2018, Event Summit en het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland. Het bedrijf heeft een duidelijk stappenplan gepresenteerd waarmee het Empack zoveel mogelijk afvalvrij wil maken, te beginnen met een analyse. Vervolgens worden afspraken gemaakt met alle partijen over welke disposables worden gebruikt.

Twijfelbak

Is eenmaal een keuze gemaakt voor disposables en eventueel hergebruik, dan kan de inkoop daarop worden afgestemd. En vervolgens ook de te scheiden afvalstromen. Daarbij moeten wegwerpartikelen, samengestelde verpakkingen en promotiematerialen zo veel mogelijk worden voorkomen. Op de beurs zelf moeten vervolgens voldoende en op de juiste plaats inzamelmiddelen staan. Een zogeheten EcoSmart afvalcoach zorgt ervoor dat de bakken tijdig geleegd en onderhouden worden.

Naast een bak voor papier-karton, PMD, groenafval en koffiebekers plaatst EcoSmart bewust een ‘twijfelbak’ in plaats van een bak voor restafval. “Daarmee willen we mensen ervan bewust maken dat bepaald afval toch nog een waardevolle grondstof kan zijn in de drie seconden dat hij of zij er over nadenkt of hij iets in de twijfelbak moet gooien. We hebben op de beurs ook een eigen stand en daarin gooien we de bak met restafval op de kop. Daar selecteren we vervolgens ter plekke nog de afvalstromen uit die uiteindelijk toch nog in een van de grondstofbakken kunnen.”