Belgian Building Awards | Expovisie

Belgian Building Awards

Tijdens de ceremonie van de Belgian Building Awards, op woensdag 8 maart, werden de Architecture Awards, de Innovation Awards, de Keien van Bouwkroniek en de International Architecture Award uitgereikt. De Belgian Building Awards worden jaarlijks georganiseerd door BATIBOUW, Bouwkroniek, de Confederatie Bouw, ImmoTrends en Topbouw.

Tijdens de ceremonie van de Belgian Building Awards, op woensdag 8 maart, werden de Architecture Awards, de Innovation Awards, de Keien van Bouwkroniek en de International Architecture Award uitgereikt. De Belgian Building Awards worden jaarlijks georganiseerd door BATIBOUW, Bouwkroniek, de Confederatie Bouw, ImmoTrends en Topbouw.Architecture AwardsAl ruim 13 jaar organiseren ImmoTrends en Topbouw de Architecture Awards. Hiervoor worden Architecten en Bouwheren uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de wedstrijd die uit 2 categorieën bestaat: Niet-residentiële en residentiële gebouwen (nieuwe of gerenoveerde woning, alleen of gegroepeerd). Naast deze twee prijzen wordt ook de Prijs Cultureel Erfgoed uitgereikt en dit op voorstel van de jury bestaande uit Jan Bruggemans (voorzitter), Laurent Ney en Dirk Jaspaert. Hiermee worden renovaties of herbestemmingen, maar soms ook mannen en vrouwen die onze culturele en stedenbouwkundige rijkdom met hun werk bevorderen, bekroond.

Prijs niet-residentieel gebouw:–  “Groenendaal” van architectenbureau Huiswerk in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap- Hoofdzetel InBev in Leuven van architecten Poponcini en Lootens (winnaar)- Koninklijke Vlaamse Schouwburg van A.2R.C/BOA- Woning-werkplaats op de Brusselse Handelskaai van Christian Kieckens Architects

Prijs residentieel gebouw:– “Confettis” in de Luikse rue Jean HAust van Georges-Eric Lantair (winnaar)- Socialewoningenproject in Kessel-Lo van bob361- Katoenspinnerij in het centrum van Gent van Coussée & Goris Architecten

Cultureel erfgoed:– Dexia Bank voor zijn vastgoedontwikkelingsstrategie die de kwaliteitstekens in het vooral Waalse gebouwenlandschap enorm doet toenemen (Privésector)- Gemeente Molenbeek voor de renovatie van haar gebouwenpatrimonium(Openbare sector)

Contact: Immotrends Topbouw, Tommy Browaeys: tommy.browaeys@topcrew.be of +32 2 702 48 02

Innovation AwardsMet de Innovation Awards wordt de bouwsector om zijn vernieuwende producten beloond en dit in twee categorieën:

Technisch:Hiermee geeft de Confederatie Bouw het belang aan van innovaties voor de toekomst van de bouwsector. Zij werd bij haar keuze bijgestaan door het Wetenschappelijke en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf.Genomineerden:

– CVR voor de vernieuwde CVR C-MIX- en Twinmix-boortechnieken (Ex æquo)- Smet-Boring voor de “Tubular Soil Mix”-paal (Ex æquo)- Imperbel voor het “wit dak”- Eloy & fils voor hun betonkuipen voor het opslaan van regenwater en hun waterbehandelingssystemen

Speciale aanmoedigingsprijs- APK Bouw voor hun “minder overlast & kwaliteit”-plan

Design:Een jury bestaande uit Jos Leyssens, voorzitter van de Orde van Architecten, en Antonio Pinto, binnenhuisarchitect, nomineerde dit jaar de nieuwigheden op gebied van vorm en design.Genomineerden:

– Hansa voor Hansa Canyon Paleis 9, stand 227- Aquamass voor de Wall Strip Paleis 7, stand 411- Duscholux voor Collection 2 Life Paleis 7, stand 113