Brabanthallen in 's-Hertogenbosch - Beurslocaties in Nederland

Amsterdam Modestad

westergasfabriekAmsterdam een weekeinde lang modestad. Evenementen in de Westergasfabriek, Amsterdam RAI, het World Fashion Center, Expo XXl en tentoonstellingen bij Christie’s en de Beurs van Berlage. Catwalks, party’s en publiciteit. Creatief ontmoet inkoper. Trends en inspiratie Complimenten voor een van de organisatoren, de Amsterdam International Fashion Week, die veel van de programma-onderdelen ínitieert en coördineert.

 

Maar dan spreek je een doelgroep, inkopers. En is er toch de zucht. Modebeurzen, de oriëntatie op de nieuwe trends en ontwikkelingen is een spel van breed oriënteren, veel reizen. Steden vechten om het prestige en de broedplaatsen voor jong talent. Concurrentie is moordend. Dan is het jammer dat ondanks alle goede samenwerking, de inkoper nog steeds van hot naar her moet in Amsterdam. Ook al rijden er tussen enkele van de evenementen gratis pendelbussen, hoeveel effectiever zou het zijn om de Amsterdam International Fashion Week een totaalproductie te maken, waarin ook de onderlinge afstemming van de shows en party’s geoptimaliseerd kunnen worden.

 

En laat ik eens wat verklappen. Alle partijen voelen er veel voor. Er wordt al volop afgestemd. Luister maar naar James Veenhof, directeur van de International Amsterdam Fashion Week: ”Wat we in de afgelopen drie jaar hebben laten zien was belangrijk. Je kunt wel roepen dat je samen wilt werken, maar als je dan net komt kijken, moet je je aanpassen. Wij hebben een eigenzinnige aanpak aangedurfd. Het succes is groot. Ik ben geen voorstander van alle beurzen op een hoop. Juist die eigenzinnigheid van al die verschuillende beurzen maakt het alleen maar uitdagender voor inkoper en ontwerper. Maar door nog betere coördinatie en afstemming kunnen we Amsterdam in de maanden augustus en februari nog beter op de internationale agenda kwijt. Daar gaan we wel aan werken. En daar nemen we ook graag een initiatief in.”

 

In een reactie zegt ook Caroline Krouwels, ontwerpster en een van de initiatiefneemsters van De Modefabriek, geïnteresseerd te zijn in een nauwere samenwerking onder een coördinerende organisatie. Ben dus benieuwd naar de eerstvolgende happening in februari.