Beurzen

70 procent van de beurzen en congressen in 2021 verplaatst, 12 procent stopt

Beurzen en congressen verplaatst

70 procent van de beurs- en congresorganisatoren verwacht dat ze hun evenement in 2021 verplaatsen of heeft dat al gedaan. Het grootste deel van de events vindt later dit jaar plaats, maar een deel ook pas in 2022. Daarboven geeft 12 procent van de organisatoren aan te stoppen. Dit zijn vooral organisatoren die jaarlijks één evenement organiseren.

Deze cijfers komen naar voren uit een quickscan door onderzoeksbureau Respons in samenwerking met branchevereniging CLC-Vecta onder organisatoren van beurzen en congressen.

Jaar in lockdown

“2020 zou een topjaar worden voor de (zakelijke) evenementenbranche. Maar het werd een drama, de gehele sector zit feitelijk al een jaar in lockdown”, aldus Riemer Rijpkema, directeur CLC-Vecta. “De quickscan geeft belangrijke inzichten over de verwachtingen van organisatoren van beurzen en congressen ten aanzien van het daadwerkelijk plaatsvinden van hun evenementen. Maar ook in verwachte geldstromen, bezoekers, leveranciers en hoe er tegen corona maatregelen wordt aangekeken.”

Beurzen geschrapt

Omdat de quickscan plaatvond in maart, waren veel wijzigingen al bekend. Zo’n 50 events uit de eerste vier maanden zijn verplaatst naar later in 2021 en 266 vak- en publieksbeurzen, die in 2019 nog wel plaatsvonden, zijn geschrapt voor 2021. Alleen dat al betekent een verlies van 1,6 miljoen bezoeken.

Minder bezoekers

Uit de quickscan blijkt ook dat maar liefst 65% van de organisatoren verwacht dat het aantal beursbezoekers lager zal liggen dan in de laatste pre-corona editie. Voor congressen is dat ongeveer de helft.

Omdat congressen en beurzen veelal afhankelijk zijn van internationale deelnemers of bezoekers, zal, zolang er reisbeperkingen gelden, het aantal deelnemers beperkt zijn. De ontwikkeling in de bestrijding van het virus in de rest van de wereld is daarmee mede bepalend voor het herstel van de sector.

Veerkracht

Duidelijk is wel dat er onrust is onder organisatoren. De sector heeft enorme klappen gehad en het einde is nog niet in zicht.

Uit de quickscan blijkt dat 2021 niet het jaar wordt dat de sector broodnodig heeft en waarop men hoopt. Maar de sector beschikt over een enorme veerkracht, want ook als evenementen in 2021 niet doorgaat, denkt 90 procent dat ze in de loop van 2022 toch weer organiseren.

 


Deel dit bericht


Reacties

Er zijn nog geen reacties.


Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.


Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief