Magazine
Contact
Home
Internationale beurzen en congressen leveren Amsterdam RAI de winst in 2012
Amsterdam RAI heeft 2012 positief afgesloten met een topomzet uit haar kernactiviteiten. Het uiteindelijk netto-resultaat werd gedrukt door tegenvallers bij de deelnemingen RAI Langfords en MECC Maastricht. “We hebben het in een tijd van gure wind goed droog gehouden”, concludeert Algemeen Directeur Hans Bakker. Hij voorziet dat ook 2013 een positief jaar wordt.Amsterdam RAI behaalde in 2012 een netto-omzet van  134,7 miljoen euro. Dat is 0,8% meer dan de 133,6 miljoen euro in 2011 en 7,8% meer dan de 125 miljoen euro netto-omzet in het qua evenementenkalender meer vergelijkbare jaar 2010.  De even jaren gelden bij de beurs- en congreslocatie als een internationaal jaar, tegenover de meer door nationale evenementen gedomineerde oneven jaren.

Dertig procent meer

2012 gaat de boeken in als een recordjaar wat betreft het aantal bezoekers bij internationale beurzen en congressen. De 47 evenementen in deze categorie trokken 400.000 bezoekers, wat 30% meer is dan in voorgaande jaren.

“Dit type evenementen levert veel toegevoegde waarde aan zowel het resultaat van de RAI als aan de stad”, vertelt Bakker. “Voor de nationale beurzen en congressen mag je rekenen dat voor elke euro gespendeerd in de RAI, gemiddeld vier euro in de stad wordt uitgegeven. Bij internationale meerdaagse congressen loopt dat op naar vijftien tot vijfentwintig euro.  Voor de overige evenementen is het eerder een kwartje in de stad per euro in de RAI.”

Deels tenietgedaan

De positieve financiële resultaten op de kernactiviteiten werden in 2012 werden deels tenietgedaan door tegenvallers bij uitgeverij RAI Langfords en MECC Maastricht. Bij RAI Langfords kwam in juli 2012 aan het licht dat de resultaten jarenlang beter zijn gepresenteerd dan ze werkelijk waren. Als reactie daarop zijn de activiteiten van RAI Langfords per 1 januari 2013 stopgezet.  Het MECC liet na het verlies van 150.000 euro in 2011 een nog groter verlies van 800.000 euro in 2012 zien.  Amsterdam RAI heeft recent met de Gemeente Maastricht overeenstemming bereikt over beëindiging van de samenwerking, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013.
“Gelukkig weten we nu zeker dat het eenmalig is geweest”, stelt Bakker. “Op de resultaten van 2013 hebben beide deelnemingen geen invloed meer.”
Door de uiteindelijke kostenstijging met 2,9 miljoen euro ten opzichte van 2011, daalde het bedrijfsresultaat van 7,8 miljoen euro in 2011 naar 6,0 miljoen euro in 2012. Het nettoresultaat kwam in 2012 uit op 2,0 miljoen euro (2011 3,1 miljoen).  In vergelijkingsjaar 2010 was het bedrijfsresultaat  11,6 miljoen en het nettoresultaat 5,7 miljoen euro.

Eigen evenementen

De resultaten van de eigen evenementen vertoonden een licht positief beeld. Internationale vaktitels als Intertraffic en ISSA Interclean wisten groei te realiseren en METS bleef stabiel. Ook de buitenlandse edities van eigen evenementen (op het gebied van watermanagement, verkeerstechnologie en professionele schoonmaak) in China, USA en India leverden een groeiende bijdrage aan het resultaat. Nationaal presteerden evenementen als Horecava en Huishoudbeurs en de gerevitaliseerde BedrijfsautoRAI naar verwachting.
Amsterdam RAI werd in 2012 drie maal internationaal gelauwerd voor haar prestaties. De beurs- en congreslocatie werd  uitverkozen tot ‘Best International Venue’ door het toonaangevende  vakblad Exhibition News. Ook kreeg de RAI de prestigieuze ‘Sustainable Development Award’ van brancheorganisatie UFI en de ‘European Social Responsibility Award’ van marketingorganisatie HSMAI.

Uitzonderlijk goed congresjaar

Hans Bakker voorziet ook een positief 2013. Amsterdam RAI kent een uitzonderlijk goed congresjaar met onder meer het European Society of Cardiology Congress (ESC) met ruim 30.000 deelnemende cardiologen, het  European Cancer Congress (ECC) en European Association of Liver Studies (EALS).

“Het cardiologencongres kon tien jaar lang niet naar Amsterdam komen, omdat ze te groot was voor de stad en voor de RAI. Inmiddels zijn er achtduizend hotelkamers bijgekomen en kunnen we de RAI ook uitbreiden, zodat het weer past”, aldus Bakker.

Daarnaast is de orderportefeuille gevuld met terugkerende grootschalige evenementen als Integrated Systems Europe, European Utility Week, PLMA en IBC.

Een minpunt is het last minute wegvallen van de AutoRAI 2013, maar Bakker verwacht dat deze financiële tegenvaller wordt gecompenseerd door het binnen halen van andere evenementen. “We zijn op dit moment enorm actief op dit gebied en hebben links en rechts al wat bijgeboekt. We hebben deze maand zelfs nog een groot corporate event binnengehaald voor tienduizend man dat in november moet plaatsvinden. Ook over 2013 zullen we zwarte cijfers schrijven.”
2013-04-25
Beursorganisator ExpoProof lanceert een nieuwe vakbeurs: Veiligheid in de Openbare Ruimte. De nadruk van de beurs ligt op samenwerking, kennisdeling en slimme oplossingen voor de uitdagingen die komen kijken bij een veilige openbare ruimte. De beurs vindt plaats op 7 juni 2018 in Expo Houten.


 
De European Fine Art Foundation (TEFAF), de Provincie Limburg, de stad Maastricht en MECC Maastricht tekenen voor een tienjarige samenwerking. De belangrijkste punten van de overeenkomst zijn een ingrijpende renovatie en uitbreiding van het congrescentrum MECC Maastricht, voldoende beschikbare hotelkamers en het vergroten van de bereikbaarheid van Maastricht internationaal door het verbeteren van de verbindingen met een grote internationale luchthaven. Tot slot krijgt TEFAF vanaf 2019 een permanente locatie aan het Vrijthof.
 
De vijftiende Masters of LXRY, de vroegere Miljonair Fair, heeft een recordaantal bezoekers getrokken. De beurs lokte van 7 tot en met 11 december ruim 52.000 bezoekers naar RAI Amsterdam.
 
Exhibitions Rotterdam organiseert de eerste vakbeurs op het gebied van maatschappelijk verantwoord duurzaam ondernemen: MVDO 2018. Het doel van de vakbeurs is kennis te delen over vraagstukken op het gebied van innovatie en verantwoord ondernemen in het nationale en internationale bedrijfsleven. De beurs zal plaatsvinden op 2,3 en 4 oktober in Rotterdam Ahoy. 

Artexis, eigenaar en manager van event locaties, lanceert het concept Grand Depot Outlet in België. Dit is een nieuw verkoopkanaal waar merken eindereeksen en overschotten van de hand kunnen doen. Het idee voor de outlet is ontstaan doordat veel retailers door toegenomen productie achterblijven met stocks. 
 
januari | februari | »»
Beursagenda Beursagenda
Elke twee weken weer op de hoogte?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
Aanhef *
Volg ons op

       
Webdesign - Hosting - Techniek: Qball Internet BV