Magazine
Contact
Home
Internationale beurzen en congressen leveren Amsterdam RAI de winst in 2012
Amsterdam RAI heeft 2012 positief afgesloten met een topomzet uit haar kernactiviteiten. Het uiteindelijk netto-resultaat werd gedrukt door tegenvallers bij de deelnemingen RAI Langfords en MECC Maastricht. “We hebben het in een tijd van gure wind goed droog gehouden”, concludeert Algemeen Directeur Hans Bakker. Hij voorziet dat ook 2013 een positief jaar wordt.Amsterdam RAI behaalde in 2012 een netto-omzet van  134,7 miljoen euro. Dat is 0,8% meer dan de 133,6 miljoen euro in 2011 en 7,8% meer dan de 125 miljoen euro netto-omzet in het qua evenementenkalender meer vergelijkbare jaar 2010.  De even jaren gelden bij de beurs- en congreslocatie als een internationaal jaar, tegenover de meer door nationale evenementen gedomineerde oneven jaren.

Dertig procent meer

2012 gaat de boeken in als een recordjaar wat betreft het aantal bezoekers bij internationale beurzen en congressen. De 47 evenementen in deze categorie trokken 400.000 bezoekers, wat 30% meer is dan in voorgaande jaren.

“Dit type evenementen levert veel toegevoegde waarde aan zowel het resultaat van de RAI als aan de stad”, vertelt Bakker. “Voor de nationale beurzen en congressen mag je rekenen dat voor elke euro gespendeerd in de RAI, gemiddeld vier euro in de stad wordt uitgegeven. Bij internationale meerdaagse congressen loopt dat op naar vijftien tot vijfentwintig euro.  Voor de overige evenementen is het eerder een kwartje in de stad per euro in de RAI.”

Deels tenietgedaan

De positieve financiële resultaten op de kernactiviteiten werden in 2012 werden deels tenietgedaan door tegenvallers bij uitgeverij RAI Langfords en MECC Maastricht. Bij RAI Langfords kwam in juli 2012 aan het licht dat de resultaten jarenlang beter zijn gepresenteerd dan ze werkelijk waren. Als reactie daarop zijn de activiteiten van RAI Langfords per 1 januari 2013 stopgezet.  Het MECC liet na het verlies van 150.000 euro in 2011 een nog groter verlies van 800.000 euro in 2012 zien.  Amsterdam RAI heeft recent met de Gemeente Maastricht overeenstemming bereikt over beëindiging van de samenwerking, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013.
“Gelukkig weten we nu zeker dat het eenmalig is geweest”, stelt Bakker. “Op de resultaten van 2013 hebben beide deelnemingen geen invloed meer.”
Door de uiteindelijke kostenstijging met 2,9 miljoen euro ten opzichte van 2011, daalde het bedrijfsresultaat van 7,8 miljoen euro in 2011 naar 6,0 miljoen euro in 2012. Het nettoresultaat kwam in 2012 uit op 2,0 miljoen euro (2011 3,1 miljoen).  In vergelijkingsjaar 2010 was het bedrijfsresultaat  11,6 miljoen en het nettoresultaat 5,7 miljoen euro.

Eigen evenementen

De resultaten van de eigen evenementen vertoonden een licht positief beeld. Internationale vaktitels als Intertraffic en ISSA Interclean wisten groei te realiseren en METS bleef stabiel. Ook de buitenlandse edities van eigen evenementen (op het gebied van watermanagement, verkeerstechnologie en professionele schoonmaak) in China, USA en India leverden een groeiende bijdrage aan het resultaat. Nationaal presteerden evenementen als Horecava en Huishoudbeurs en de gerevitaliseerde BedrijfsautoRAI naar verwachting.
Amsterdam RAI werd in 2012 drie maal internationaal gelauwerd voor haar prestaties. De beurs- en congreslocatie werd  uitverkozen tot ‘Best International Venue’ door het toonaangevende  vakblad Exhibition News. Ook kreeg de RAI de prestigieuze ‘Sustainable Development Award’ van brancheorganisatie UFI en de ‘European Social Responsibility Award’ van marketingorganisatie HSMAI.

Uitzonderlijk goed congresjaar

Hans Bakker voorziet ook een positief 2013. Amsterdam RAI kent een uitzonderlijk goed congresjaar met onder meer het European Society of Cardiology Congress (ESC) met ruim 30.000 deelnemende cardiologen, het  European Cancer Congress (ECC) en European Association of Liver Studies (EALS).

“Het cardiologencongres kon tien jaar lang niet naar Amsterdam komen, omdat ze te groot was voor de stad en voor de RAI. Inmiddels zijn er achtduizend hotelkamers bijgekomen en kunnen we de RAI ook uitbreiden, zodat het weer past”, aldus Bakker.

Daarnaast is de orderportefeuille gevuld met terugkerende grootschalige evenementen als Integrated Systems Europe, European Utility Week, PLMA en IBC.

Een minpunt is het last minute wegvallen van de AutoRAI 2013, maar Bakker verwacht dat deze financiële tegenvaller wordt gecompenseerd door het binnen halen van andere evenementen. “We zijn op dit moment enorm actief op dit gebied en hebben links en rechts al wat bijgeboekt. We hebben deze maand zelfs nog een groot corporate event binnengehaald voor tienduizend man dat in november moet plaatsvinden. Ook over 2013 zullen we zwarte cijfers schrijven.”
2013-04-25
Viscom, de International Trade Fair for Visual Communication, zal vanaf heden jaarlijks plaatsvinden in Düsseldorf. Het evenement werd voorheen het ene jaar in Düsseldorf en het andere in Frankfurt gehouden. Ook zal de beurs voortaan niet meer in het najaar gehouden worden maar in januari, als aftrap van het nieuwe zakenjaar. Ook zal Viscom vanaf 2019 gelijktijdig gehouden worden met de PSI, die van 8 tot en met 10 januari plaatsvindt in Düsseldorf. 
 
De vakbeurs Auto Prof gaat per direct verder als Auto Prof AMT Live. De nieuwe titel werd op 17 oktober jongstleden gepresenteerd tijdens het officiële tekenmoment op Auto Prof in Hardenberg. Auto Prof en AMT maakten eerder al bekend dat ze de krachten gaan bundelen en beide evenementen zijn nu samengevoegd voor minimaal drie jaar met intentie tot langer. De eerste editie van Auto Prof AMT Live is op 30 en 31 januari en 1 februari 2018 in Evenementenhal Gorinchem.
 
De twintigste editie van Bouw Compleet in combinatie met Schilder, Glas & Afbouw (S.G.A.) Vakdagen zijn bezocht door 12.674 professionals. Het exposantenaantal was ten opzichte van voorgaande jaren toegenomen naar 310. De beurzen vonden plaats op 10, 11 en 12 oktober in Evenementenhal Hardenberg.
 
Vakbeurs Energie bracht dit jaar 11.496 bezoekers naar De Brabanthallen in Den Bosch. Dat waren er iets meer dan in 2016 toen er 11.024 mensen op af kwamen. Het aanpalende Ecomobiel was goed voor ruim 5.000 geïnteresseerden, ongeveer evenveel als vorig jaar. 
 
Voor de 2017 editie van SILMO Paris, van 6 tot en met 9 oktober, zijn 37.337 bezoekers toegestroomd. Dat is een stijging van 10,5 procent vergeleken met de editie uit 2016. Er waren 957 exposanten aanwezig, waaronder 154 nieuwe deelnemende bedrijven. 
 
Elke twee weken weer op de hoogte?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
Aanhef *
Volg ons op

       
Webdesign - Hosting - Techniek: Qball Internet BV