Magazine
Contact
Home
Less is more tijdens Licht & Architectuur
‘Licht doet leven’ is het actuele thema van de tweede editie van Licht & Architectuur van woensdag 27 tot en met vrijdag 29 januari 2010 in Ahoy Rotterdam.

In de afgelopen jaren heeft de verlichtingsbranche een grote slag gemaakt op het gebied van lichttechnologie en armatuurinnovatie. Met als resultaat dat hogere lichtsterktes kunnen worden bereikt met aanzienlijk minder wattage. De nu geldende trend voor basis-interieurverlichting is dan een logisch gevolg: inbouwarmaturen zijn nog nauwelijks zichtbaar terwijl redelijk eenvoudig aan de normen wordt voldaan. De combinatie met daglicht wordt steeds belangrijker.

Licht
De vloer van hal 2 van Ahoy Rotterdam staat tijdens Licht & Architectuur geheel in het teken van licht, verlichting en lichttechnologie. Op dit tweejaarlijkse platform voor de verlichtingsindustrie worden de nieuwste ontwikkelingen gepresenteerd aan het ontwerpend en opdrachtgevend publiek, met name architecten en interieurontwerpers. De exposanten laten vooral de ontwikkelingen zien op het gebied van kunstlicht, maar ook daglicht komt aan de orde, met als hoogtepunt de uitreiking van de Daylight Awards op donderdag 28 januari 2010.

Research & Development
Verlichting is een essentieel onderdeel van het ontwerp van utilitaire gebouwen. Zeker in het interieur, maar ook steeds vaker voor het exterieur. Met de voortdurende aanscherpingen op het gebied van milieu en energie, is research & development voor de verlichtingsbranche een pure noodzaak. Dat uit zich niet alleen in de doorontwikkeling van LED-technologie en gasontladingslampen, zoals tl-verlichting en spaarlampen, maar heeft ook een duidelijke creatieve component. De armaturen die de letterlijke houder zijn van al deze innovaties maken zelf ook een ontwikkeling door. Tijdens Licht & Architectuur tonen de trendsetters in de verlichtingsbranche de nieuwste ontwerpen en gaan graag in dialoog met de bezoekers over de toepassingen en mogelijkheden van hun producten.

Integrale ontwerpen
Integraal ontwerpen is een trend die behalve op Licht & Architectuur ook waarneembaar is op het gelijktijdig te houden evenement GEVEL. Steeds vaker wordt gekozen voor gebouwbeheerssystemen en domotica om het klimaatsysteem centraal en integraal te kunnen reguleren. Verlichting is een essentieel onderdeel van deze systemen en de branche speelt daar dan ook op in met het aanbod van producten. Cor van Beelen van Maretti: “De combinatie van daglicht en kunstlicht is een belangrijke component van gebouwbeheerssystemen. Het kunstlicht past zich flexibel aan als de mate van daglichttoetreding verandert. Ik zie voor bijvoorbeeld kantoren ontwikkelingen zoals multifunctioneel en dynamisch licht. Bij de laatste vorm verandert niet alleen de intensiteit, maar ook het kleurverloop van het licht naarmate de dag verstrijkt. Dat houdt de mensen fris.”

Intensievere participatie
Een ander gevolg van de inzet van gebouwbeheerssystemen danwel domotica, is dat het lichtontwerp al eerder in het ontwerpproces bekend moet zijn. Erik de Gooijer van Intra Lighting verklaart hiermee de deelname aan Licht & Architectuur. “Als producent van armaturen en lichtoplossingen zit je nu aan tafel met de architect en adviesbureaus in plaats van, zoals op de beurs Elektrotechniek, met facilitair managers en installateurs. Dat eist van je medewerkers een andere houding, een andere informatievoorziening en een intensievere participatie aan het project. Wij gaan daar graag in mee en willen in gesprek komen met die architecten en adviesbureaus. We willen graag weten wat er bij hen leeft. Daarom staan wij op Licht & Architectuur.”

Armatuur en lichtobject
Steeds vaker wordt in lichtplannen een onderscheid gemaakt tussen een basisverlichting en lichtobjecten voor specifieke aanlichting of decoratie. Van Beelen bevestigt dit beeld: “Armaturen worden zoveel mogelijk weggewerkt in glad gestucte plafonds of metal studwanden. Dat verhullen dient ook om verblinding door rechtstreeks licht te voorkomen. De trend hierbij is heel duidelijk: less is more! De basis van de lichtplanning wordt dan aangevuld met een aantal lichtobjecten, hangende of staande armaturen, als de eyecatchers van het interieur.” Bij Intra Lighting wordt specifiek op deze twee productgroepen ontworpen. “Wij onderscheiden functioneel en decoratief licht”, zegt Erik de Gooijer. “Voor het functioneel licht maken wij maatwerksystemen, aluminiumprofielen met geïntegreerde armaturen voor T5 of LED-lampen. Je ziet dat steeds vaker wordt gekozen voor minimalistische oplossingen, heel slanke profielen. Maar ook op het gebied van designverlichting wil Intra Lighting tijdens de beurs nieuwe ontwerpen uit eigen huis laten zien. De blikvangers van onze collectie zijn de Gwig en Gwail: hangende en staande designarmaturen. Deze zullen zeker een mooie plek in onze stand krijgen.”

Daglicht in de schijnwerpers
Zoals de deelnemers aan Licht & Architectuur al aangeven, zal het lichtplan voor gebouwen steeds vaker een combinatie zijn van daglicht en kunstlicht. De trends op het gebied van basisverlichting laten dan ook een nabootsing zien van het natuurlijk lichtverloop. En ondanks dat de gebruikte armaturen en lichttechnologieën steeds energiezuiniger worden, de meest aantrekkelijke bron voor licht blijft de zon. Tijdens de beurs wordt voor de tweede maal de Daylight Award uitgereikt, om dit te onderstrepen.
De Daylight Award is een initiatief van de stichting Living Daylights, VNU Exhibitions Europe en Reed Business. De inzendingstermijn is op 3 december gesloten. Een vakjury beoordeelt wie de Award, bestaande uit een bedrag van €1.250 en een glaskunstwerk van Han de Kluijver in ontvangst mag nemen. De winnaar wordt op donderdag 28 januari 2010 bekend gemaakt.

Lezingenprogramma
De PLDA (Professional Lighting Designers’ Association), NSVV (Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde) en NLA (Nederlandse Licht Associatie) leveren alle drie een bijdrage aan het inhoudelijk programma in het theater op de beursvloer. Het definitieve programma staat binnen een week op de website van Licht & Architectuur.

Tegelijk
Gelijktijdig met Licht & Architectuur, van 27 tot en met 29 januari 2010, vinden de vakbeurs GEVEL, het evenement Material Xperience en het eendaagse congres Greenbuild plaats. “GEVEL wordt voor de vierde keer georganiseerd en staat binnen de architectuurwereld bekend als een geweldige beurs”, aldus Butter. Voor de doelgroep is het interessant dat de evenementen tegelijk plaats vinden. Material Xperience is een combinatie van een bijzondere expositie en lezingen door keynote speakers die een bijzondere kijk hebben op de laatste materiaalinnovaties. Het voornaamste onderdeel van Material Xperience wordt gevormd door de Materia-expositie, een presentatie van de nieuwste materialen en de toepassingen. Greenbuild bestaat uit een interessant lezingenprogramma en is het congres op het gebied van duurzaam bouwen en energiebesparende oplossingen welke voor de eerste keer georganiseerd word. De datum van Greenbuild is donderdag 28 januari. Licht & Architectuur, GEVEL en Material Xperience zijn met dezelfde toegangskaart te bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.lichtenarchitectuur.nl.
2010-01-10
Alle webcare-activiteiten voor de beurzen die door RAI Amsterdam worden georganiseerd, zijn ondergebracht bij Goud Uberconnected. Dit geldt voor de beurzen in Amsterdam maar ook voor internationale beurzen zoals RAI die organiseert in onder andere Turkije, Mexico, Indonesië en China.
 
Building Holland, de beurs die dit jaar plaatsvond van 17 tot en met 19 april in RAI Amsterdam, is met onmiddellijke ingang overgenomen door Easyfairs. Het event voor de bouw- en vastgoedsector stond voorheen onder leiding van Duurzaam Gebouwd. Met de overname breidt Easyfairs haar bouw-, installatie- en vastgoedportfolio in Nederland uit.
 
Rotterdam Ahoy wordt de locatie van EventSummit 2019. Het eendaagse platform voor de evenementenbranche vond tijdens het 10-jarig jubileum in 2018 in Rai Amsterdam plaats. In 2017 was het event ook in Rotterdam gelokaliseerd, toen in Hal 1, de komende editie zal dat in Hal 2, 3, 4 en 5 zijn. 
 
Na een aantal verliesgevende jaren heeft Jaarbeurs in Utrecht een positief resultaat behaald over 2017. Vorig jaar eindige het bedrijfsresultaat op 6,9 miljoen euro, tegenover  -7,3 euro in 2016. De omzet steeg van 111,1 naar 115,7 miljoen euro. Dit blijkt uit het geïntegreerde jaarverslag dat Jaarbeurs op 12 april heeft gepubliceerd.
Het nieuwe vakevenement Platform Onderwijs & Facilitair (POF) geeft bezoekers een blik in het onderwijs van de toekomst. POF 2018 is een facility-vakbeurs specifiek voor onderwijsinstellingen (van PO tot WO) en vindt plaats op 24 en 25 april 2018 in Hart van Holland Nijkerk.
  
mei | juni | »»
Beursagenda Branceagenda
Elke twee weken weer op de hoogte?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
Aanhef *
Volg ons op

       
Webdesign - Hosting - Techniek: Qball Internet BV