Magazine
Contact
Home
In truss we trust
Het aantal snel-weer-weg beurzen neemt hand over hand toe. Met trussen bouwt u binnen de korste keren de mooiste stands. Twee à drie beursdagen is de nieuwe standaard in de beurswereld. Ook de op- en afbouwtijden worden steeds korter. Dat betekent net zo goed presteren in minder tijd.
In Amerika hebben ze er al langer ervaring mee. De pipes & drapes voor de zogeheten tabletop exhibitions krijgen steeds meer concurrentie van lichte trusssystemen.


Pipe & drape
Steeds vaker dringen pipe & drape (letterlijk: stang & doek) -systemen tot de beursvloer door. Van oorsprong werden ze gebruikt in de wereld van show en spektakel, om op een snelle en budgetvriendelijke manier grote oppervlaktes af te bakenen. Een hal van 10.000 m² in tweeën verdelen, een glaswand van vier meter hoog verduisteren of een monumentale ingangszone creëren die twee uur later opnieuw helemaal vrij moet zijn… Met pipe & drape is het werkelijk een koud kunstje: voeten plaatsen, verticale dragers erin klikken, horizontale liggers door het gordijn schuiven en op de dragers aanbrengen, klaar. Zowel de verticale dragers als de horizontale liggers zijn beschikbaar in afmetingen die variëren tussen 65 centimeter en 500 centimeter. Daarmee kunnen zowat alle denkbare volumes gecreëerd worden, van piepkleine “bespreeknisjes” tot metershoge kamerschermen.

Belangrijke troef
Snelle opbouw mag dan een belangrijke troef zijn van pipe & drape systemen, er zijn ook een paar beperkingen. De belangrijkste is dat het dragend vermogen van het systeem zich beperkt tot gordijnen. Een enkele keer kan een extra drager gemonteerd worden voor een banner of een drop paper, maar daarmee is alles gezegd. Accentverlichting, folderrekken, displays, beeldschermen en dat soort zaken moeten afzonderlijk gemonteerd worden. Wanneer meerdere stands in pipe & drape gebouwd worden, kan een zwevende truss boven de constructie een oplossing bieden voor verlichting en projectie, voor de rest van de standuitrusting moeten doorgaans alternatieve oplossingen worden gezocht.

Light versies
Trussen zijn zowat de lastdieren van de decorbouw: stevig, relatief snel op te bouwen, hoge belastbaarheid, combineerbaar met andere materialen, weinig onaangename verrassingen… Daar staat (of beter: stond) tegenover dat de esthetische mogelijkheden van trussen vrij beperkt zijn. De ietwat logge aluminium structuur is steeds op een prominente manier zichtbaar en dat is niet altijd wenselijk. Speciaal voor beursstands en toepassingen in showrooms werden daarom light versies van het bouwsysteem op de markt gebracht. De light versies zijn minder volumineus en worden geassembleerd uit lichtere aluminium buizen. Om de trussstructuren weg te werken, kunnen ze verborgen worden achter plaatwerk dat op de traditionele manier wordt afgewerkt. Dat is een relatief dure oplossing en ze brengt het belangrijkste argument – een snelle opbouw – in gevaar.

Grote visuals
Veel interessanter is het om de open structuur te combineren met grote visuals. Die kunnen op uiteenlopende materialen worden gedrukt – papier, textiel, kunststoffen – en kunnen meerdere keren worden hergebruikt. Ook bij de opbouw leveren ze niks dan winst op: ze zijn compact en licht van gewicht, dus makkelijk te transporteren. En ze zijn voorzien van lussen, waardoor de visuals in een handomdraai opgehangen kunnen worden. Met een beetje creativiteit kunnen allerhande nutsvoorzieningen, belichting en audio en projectoren keurig weggeborgen worden achter dat ene beeld dat elke beursbezoeker meteen in het vizier krijgt.


2009-07-16
Webdesign - Hosting - Techniek: Qball Internet BV