Magazine
Contact
Home
Een tent voor elk event
Een tent brengt sfeer. Een tent geeft het buitengevoel. Een tent zorgt voor (nóg) meer ruimte. Zomaar drie voordelen van een tent – of tijdelijke accommodatie – als beurslocatie.

Er zijn beurslocaties genoeg in Nederland en België. Dat zal elke organisator beamen. Maar soms wil je wat extra’s. Zowel letterlijk als figuurlijk: extra ruimte of extra sfeer. Of allebei.
Net zoals je tenten hebt in alle maten en soorten, zo zijn er ook beurzen in alle soorten en maten. Van landelijke buitenbeurzen als Landgoedfair Beeckestijn tot internationale events als de IBC, de International Broadcasting Convention.

Landerijen
In het eerste geval brengen de tenten enorm veel sfeer met zich mee. Op een prachtig terrein, vaak een kasteeltuin of een historische landerij, worden her en der smaakvolle tenten neergezet. De exposanten op dergelijke beurzen, huren dus geen stand, maar een tent. In het geval van evenementen zoals het IBC is het inzetten van tenten vaak een ruimte-issue. De beurs groeit maar door, de beurslocatie – in dit geval de RAI – wordt een beetje te klein, maar de organisator is zo tevreden dat hij niet wil uitwijken naar een andere locatie of accommodatie. In dat geval bieden tenten uitkomst. Michael Crimp, marketing director van de IBC 2007, vertelt: ‘Voor de uitbreiding van de bestaande beursaccommodatie hadden we een tijdelijke ruimte nodig met dezelfde uitstraling en functionaliteit als een reguliere beurshal. De oplossing die De Boer ons heeft geboden, en de manier waarop deze was verbonden met het bestaande gebouw, zijn indrukwekkend. Vele gasten hadden de overgang van het vaste gebouw naar de tijdelijke hal niet eens in de gaten.’

Tentenlandschap
Een andere beurs die om zijn tentenlandschap bekend staat is de Pasar Malam. Dit jaar wordt deze vrolijke publieksbeurs voor de 50e keer georganiseerd, op het Malieveld in Den Haag, van 21 mei tot en met 1 juni. De organisatie verwacht 125.000 bezoekers en 225 exposanten, onder wie heel veel “mobiele restaurants”. Voor deze jubileumeditie levert Neptunus Structures 18.000 m² aan tentaccommodatie. ‘Het wordt heel speciaal’, vertelt Dorrie Eilers, Neptunus-directeur. “Want we komen met een nieuw product. Ik kan er nog niet veel over zeggen, behalve dat de tenten een zeer opvallend uiterlijk zullen hebben en dus perfect bij de sfeer van de Pasar Malam passen.’

Vergunningseisen
De belangrijkste eisen die gemeenten stellen voor het plaatsen van tenten:
- De toegang moet worden vrijgehouden van geparkeerde auto’s, bromfietsen en overige obstakels
- Geen brandbare versieringen
- Er moeten voldoende brandbusapparaten aanwezig zijn
- Kachels en verwarmingselementen met open vuur, gloeidraden en dergelijke zijn verboden.
- De brandweer moet vrij toegang hebben en brandkranen of watertoevoer moet aanwezig zijn.
- Er moeten voldoende vluchtwegen zijn, aangegeven door op noodstroom aangesloten elektrische verlichting.
Tot nu toe is het zo dat elke gemeente haar eigen eisenpakket voor het verlenen van vergunningen hanteert. Uiteraard is het zo dat elke tentenleverancier precies weet aan welke eisen de tenten moeten voldoen. Ga dus niet zelf het wiel uitvinden als de tentenleverancier dat voor u kan doen.


2009-07-16
Webdesign - Hosting - Techniek: Qball Internet BV